L'expresident del Govern José María Aznar considera que la victòria electoral del que serà president dels Estats Units a partir del dia 20, Barack Obama, és un "exotisme històric" i un "previsible desastre econòmic". Aznar, en una entrevista concedida a la revista Vanity Fair, afirma no creure que l'arribada d'Obama a la Casa Blanca sigui el final d'una era, sinó "la prova que el somni americà encara existeix", malgrat la crisi econòmica.

"Obama és una persona de raça negra que ha arribat a ser president dels Estats Units, fet que és un canvi extraordinari per a ells", explica. L'expresident del Govern fa referència al PP i, a la pregunta de si té la convicció que el seu actual líder, Mariano Rajoy, serà president del Govern, respon: "En tinc l'esperança. Espero que ho sigui".

Pel que fa a la crisi financera, Aznar recomana "lideratge, disciplina, més flexibilitat, menor despesa pública, fonts netes i segures com l'energia nuclear, producció privada dels serveis de salut i major liberalització dels mercats", a més de reformar el Fons Monetari Internacional. Segons l'excap del Govern, "el mercat no és el que ha de ser culpat pel que està passant". "El problema és polític i ha de resoldre's amb decisions polítiques", afegeix.

Sobre la seva decisió d'enviar tropes a l'Iraq, assegura que mai se n'ha penedit. "Me'n penediria si no ho hagués fet. Allò fàcil és buscar excuses; és més difícil complir amb el deure. Vaig fer el que el meu sentit de la responsabilitat em demanava", explica.

En un altre ordre de coses, el president electe dels EUA va elogiar l'"extraordinari esdeveniment" que va representar per a ell el dinar que va celebrar ahir a la Casa Blanca amb l'actual governant, George W. Bush, i amb tots els expresidents vius.

Els participants, a més de Bush i Obama, van ser els expresidents Jimmy Carter, George Bush (pare) i Bill Clinton, que van comparèixer davant els mitjans breument en el Despatx Oval abans del dinar, en un esdeveniment en el qual el mandatari sortint va assegurar al seu successor que tots li desitgen que tingui èxit durant el seu govern.

Per la seva banda, Obama va agrair a Bush el fet d'haver accedit a ser l'amfitrió d'"aquesta extraordinària reunió" i va afirmar que durant el dinar va rebre "bons consells i camaraderia" dels seus predecessors a la Casa Blanca.

Es tracta de la primera ocasió en què tots els expresidents vius es reuneixen des de 1981. Abans de la trobada, Obama i Bush es van reunir durant prop de mitja hora, en una conversa en la qual van parlar sobre la situació econòmica i sobre el Pròxim Orient.

El president sortint i el seu successor es van reunir cara a cara per primera vegada en una trobada al Despatx Oval mentre la primera dama, Laura Bush, mostrava a Michelle Obama la Casa Blanca.