08 de gener de 2009
08.01.2009
Bilbao

Comença el judici contra Ibarretxe, López i Otegi per reunir-se durant el procés de pau

08.01.2009 | 12:18
Comença el judici contra Ibarretxe, López i Otegi per reunir-se durant el procés de pau

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, el principal líder de l'oposició, Patxi López, i Arnaldo Otegi, s'asseuen al banc d'acusats per respondre d'un presumpte delicte de desobediència per reunir-se durant el procés de pau, el 2006.

Els dos candidats a lehendakari per les properes eleccions, Ibarretxe (PNB) i López (PSE) han arribat al palau de justícia de Bilbao, amb el suport dels dirigents dels seus respectius partits, mentre més tard ho ha fet Arnaldo Otegi, juntament amb els altres abertzales encausats, acompanyats per nombrosos simpatitzants abertzales.
El lehendakari, Juan José Ibarretxe, s'asseu, en un fotografia sense precedents, al banc dels acusats per respondre davant el Tribunal superior de justícia del País Basc d'un presumpte delicte de desobediència per reunir-se amb Batasuna durant l'alto el foc d'ETA l'any 2006. Al seu costat també s'asseu el principal líder de l'oposició, el socialista Patxi López, juntament amb Rodolfo Ares, també membre del PSE, que també van reunir-se amb líders de Batasuna, que també compareixen com a acusats en el mateix judici. Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeiti, compareixen com a autors materials del presumpte delicte mentre a Ibarretxe, López i Ares se'ls considera 'cooperadors necessaris'. Tots ells s'enfronten a la petició de penes de presó d'entre 9 mesos i 4 anys feta per les acusacions populars del 'Foro de Ermua' i 'Dignidad y justicia'. A Arnaldo Otegi no li ha passat desapercebu

t el fet que en el mateix banc d'acusats s'asseuen 'els que van fer la llei de partits, els que diuen que no la recolzen però se'n beneficien i els que l'hem patit durant tot aquest temps'. Pel líder independentista es podrà comprovar com d'absurd és 'el disseny repressiu que planteja l'Estat contra la negociació, el diàleg i una sortida democràtica del conflicte'. De fet, per Otegi, aquest judici deixa clar que 'parlar, dialogar, buscar solucions i no culpables és una cosa que a Espanya es pot perseguir'. El PNB, per la seva banda, en un manifest, coincideix amb Otegi, i també amb el PSE, a emmarcar el judici en l'àmbit polític i assegura que 'és un greu error que es faci seure en el banc d'acusats el diàleg polític' i també considera greu 'que es jutgi el màxim representant institucional d'un país per mantenir amb altres polítics reunions públiques i amb una finalitat legítima'. Parxi López, per la seva banda, assegura presentar-se al judici amb tranquil·litat perquè 'no hem comès cap delicte'. Pel líder socialista 'vam complir amb la nostra obligació perquè quan hi ha una possibilitat d'aconseguir la pau, qualsevol polític té l'obligació d'intentar-ho. Una idea similar a l'expressada per EA, que titlla d'intolerable el fet que 'en un sistema que es diu democràtic es jutgin dirigents polítics per fer el seu treball, per fer política.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit