La policia turca va detenir ahir almenys 40 persones -entre elles coneguts professors universitaris, tres generals retirats i dos antics cap de la policia- per la seva presumpta implicació en la trama colpista Ergenekon per fer fora del poder el governant del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista moderat). L'operatiu es va desenvolupar de manera simultània en sis ciutats turques, incloent-hi les tres més importants, Istanbul, Ankara i Esmirna. A la casa d'un dels detinguts, el coronel Mustafa Donmez, es van trobar 22 granades de mà, més de 100 bales, un fusell de tipus Kalaixnikov i cinc pistoles. A la localitat de Sivas es van intervenir tres pistoles i onze persones van ser arrestades.

Entre els detinguts hi ha Yalcin Kucuk, un conegut professor i autor de llibres de gran popularitat, tres generals retirats, i també l'antic cap de la unitat d'operacions especials de la Policia Ibrahim Sahin, entre d'altres. El domicili de Sabih Kanadoglu, un antic fiscal en cap del Tribunal Suprem, va ser registrat de manera minuciosa i els mitjans turcs donen per segura la seva detenció. Els agents van escorcollar també la casa del general Tuncer Kilinc, antic secretari general de l'estat Major, i un pes pesat en el món militar.

El judici a la trama colpista Ergenekon va començar l'octubre passat amb una ordre de processament de prop de 2.500 pàgines, en les quals apareixen acusades 86 persones. El polèmic "macrojudici" ha dividit la societat turca, ja que una part el considera un procés polític contra l'oposició, mentre que altres el qualifiquen d'avanç en la democratització.