Una vegada que ha hagut de passar el mal moment de seure a la banqueta dels acusats, convertint-se en el primer lehendakari de la història de la democràcia a fer-ho, Juan José Ibarretxe vol judici. Durant la primera sessió del procés que se celebra davant el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) arran de les reunions que Ibarretxe i el PSE van mantenir amb la il·legalitzada Batasuna durant l'última treva d'ETA, la defensa del lehendakari va renunciar a demanar el sobreseïment de la causa al·legant que els acusats "ja han patit la pena de banqueta" i ara "cal demostrar la seva innocència". Per contra, les defenses de la resta d'encausats, els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares i cinc membres de Batasuna, van demanar l'arxiu de la causa, de la mateixa forma que la Fiscalia. No serà fins dilluns que ve quan el tribunal decidirà si continua o no amb el procés.

Després d'escoltar els arguments de les defenses, la Fiscalia i les acusacions populars, el president del tribunal, Manuel Díaz de Rábago, i els altres dos magistrats que l'integren, José Antonio Subiñas i Juan Carlos Benito-Butron, van decidir donar-se de termini fins dilluns per estudiar les peticions de les parts. No serà fins aleshores quan decideixin sobre les qüestions prèvies i comuniquin si segueixen endavant o no amb el judici. El procés es va iniciar cap a les deu del matí i es va prolongar fins a pocs minuts abans de les dues del migdia sota una gran expectació, dins i fora de la sala.

Suport al canvi de postura

El conseller basc d'Interior, Javier Balza, va explicar per què la defensa d'Ibarretxe ha canviat la seva postura i vol ara seguir endavant amb el judici tot afirmant que "no hem arribat fins aquí perquè això es tanqui en fals, perquè ni ens en penedim ni ens n'amaguem". Per la seva part, Arnaldo Otegi, exportaveu de Batasuna i un dels encausats, va afirmar que aquest judici asseu en el banc dels acusats no només el "procés de negociació política", sinó també la mateixa "Llei de Partits".

L'exportaveu de Batasuna considera que el que "està a la banqueta" en aquest judici és "el procés de negociació política i de diàleg polític" que es pretén "criminalitzar" i també la Llei de Partits, que va definir com un "instrument que intenta impedir que existeixin interlocutors habilitats per a un procés de negociació"