El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, es va desmarcar ahir de la línia oficial de la UE en no excloure Hamas de «les organitzacions palestines» davant les quals cal desplegar «tots els esforços possibles» per aconseguir la pau a Gaza. La milícia palestina és considerada pels Vint-i-set com una «organització terrorista», fet que suposa excloure-la de qualsevol cercle legítim de negociacions. A més, el cap de l'Executiu va anunciar una nova contribució de 5 milions d'euros a l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNWRA) i va rebutjar, una vegada més, «la resposta sens dubte desmesurada» d'Israel.

En roda de premsa al costat del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Abu-Mazen, després de la seva reunió al Palau de la Moncloa, Zapatero va tornar a mostrar la disponibilitat d'Espanya de contribuir al cessament de les hostilitats entre Hamas i Israel a la Franja de Gaza i que no torni a repetir-se una situació similar. A més, el cap de l'Executiu va reiterar el seu suport al pla de pau abanderat per Egipte i França i es va comprometre a treballar en «iniciatives posteriors» que garanteixin l'alto el foc i la distribució de l'ajuda humanitària.

Abu-Mazen va reiterar el seu suport a la proposta francoegípcia d'un alto el foc a la Franja de Gaza i va anunciar que avui mateix viatjarà a Egipte per discutir sobre aquesta iniciativa amb el president egipci, Hosni Mubarak. Va advertir que els palestins desitgen «una pau permanent» amb Israel i va incidir que si aquesta no arriba a la regió «el món sencer no gaudirà de pau», tot reclamant una presència internacional a la zona.

Reunió amb el Rei

Per altra banda, el Rei va examinar ahir les vies per afavorir un alto el foc a Gaza amb Abu-Mazen, qui va destacar la gravetat de la crisi que viu la regió. El rei Joan Carles va rebre el president de l´ANP al saló d'audiències del Palau de la Sarsuela amb una encaixada de mans i dos petons abans d'intercanviar unes primeres impressions en to cordial.