Leónidas Vargas Vargas, àlies el Vell, el narcotraficant colombià assassinat dijous a la nit mitjançant quatre trets a l'Hospital madrileny Doce de Octubre a mans d'un sicari, no tenia un dispositiu especial de vigilància en l'esmentat centre mèdic, malgrat trobar-se en situació d'arrest domiciliari decretat pel jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, que el va processar com a responsable d'una organització que va traslladar fins al port de València un contenidor amb mitja tona de cocaïna. Davant aquesta situació, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va voler fer una crida a la tranquil·litat dels ciutadans i va oferir al ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, guàrdies civils que acompanyin els presos. Per la seva banda, la conselleria de Sanitat considera que blindar l'accés als hospitals suposaria "limitar la llibertat" de pacients i familiars.

Fonts de l'Audiència Nacional van confirmar ahir que el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 va acordar l'estiu passat mantenir en arrest domiciliari Vargas sota fiança de 200.000 euros ates la seva precària situació sanitària, ja que pateix hipertensió pulmonar, com a conseqüència de la qual, els facultatius li auguraven una curta esperança de vida i necessitava un aparell dispensador d'oxigen que havia de ser calibrat de manera periòdica en un centre mèdic.

Malgrat aquesta situació, el jutge no va considerar oportú exigir cap tipus de vigilància especial durant l'estada del reu a l'hospital, segons les mateixes fonts, que van precisar que, no obstant això, Vargas ha estat transmetent a la sala penal els seus trasllats al centre sanitari. Els arguments presentats per les fonts jurídiques no han convençut la jutgessa d'instrucció número 17 de Madrid, María Luz García, que va decidir obrir diligències amb la finalitat d'investigar la mort d'el Vell i la situació en la qual aquesta es va produir a l'hospital madrileny.

Per altra banda, el company d'habitació del narcotraficant, que va patir un estat de "xoc" després del succés, té ara "molta por" després de conèixer que l'homicida pot ser un sicari relacionat amb màfies colombianes. L'homicida va amenaçar a punta de pistola l'acompanyant de Vargas, al qual va demanar que guardés silenci, i tot seguit va disparar quatre trets al mafiós. Va preguntar prèviament a l'altre malalt si l'era Leónidas Vargas.