10 de gener de 2009
10.01.2009
Principals prioritats

El vicepresident electe dels EUA arriba a l'Afganistan per discutir la nova política d'Obama

10.01.2009 | 13:15

El vicepresident electe dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat avui a l'Afganistan per discutir amb la cúpula política liderada pel president Hamed Karzai l'estratègia dissenyada per Barack Obama per al país, una de les seves principals prioritats en política exterior de la nova administració.

Una de les primeres decisions que Obama té previst adoptar consisteix al desplegament de fins a 30.000 noves tropes a l'Afganistan per intentar contenir el previst rebrot d'insurgència talibà, que s'espera els mesos previs a les eleccions afganeses que tindran lloc al setembre .

A més de amb Karzai, Biden es reunirà amb el comandant de les forces internacionals que operen ara mateix a l'Afganistan, general David McKiernan, així com "amb altres ministres" de l'executiu afganès, segons han informat fonts diplomàtiques sota l'anonimat, i que han anticipat que la visita està destinada a "reafirmar el compromís estatunidenc amb l'Afganistan".

Aquesta serà la primera vegada que Biden, antic president del Comitè del Senat dels EUA per a Relacions Exteriors, viatgi a l'Afganistan en qualitat de vicepresident electe, però no es tracta de la seva primera visita al país, del qual té un ampli coneixement, segons alguns diplomàtics.

Actualment, les forces talibana mantenen la seva activitat al sud i a l'est, prop de la capital, Kabul, dins d'una campanya activa des de mitjans del 2005.

En aquest sentit, s'espera que el primer contingent de soldats, uns 3.000, arribi a l'Afganistan entorn de final de mes, just després que Obama assumeixi la seva condició de president dels EUA després de la presa de possessió que tindrà lloc el pròxim 20 de gener.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook