Una quinzena d'integrants de l'agrupació Demokrazia Hiru Milloi (D3M), que es van declarar obertament "abertzales i d'esquerres", van demanar ahir a Bilbao "milers i milers de firmes" que els permetin estructurar-se en plataforma electoral i concórrer als pròxims comicis de l'1 de març.

Entre els impulsors de la iniciativa, presentada a la capital biscaïna, van figurar els exdirigents de HB Julen Aginako o Itziar Aizpurua, l'exdirigent de Batasuna Idoia Iber, els representants i excandidats de la il·legalitzada ANB Unai Urruzuno o Ane Legorburu, o la que fora portaveu d'Aub, Itziar Lopetegi, l'advocada Haizea Ziluaga, Ane Muguruza, filla del diputat d'HB assassinat pels GAL, Josu Muguruza o el representant d'Euskal Herrian Euskaraz (EHE), Gabi Basáñez. La nova iniciativa, que es va definir com a "independentista", va carregar, durant la seva intervenció, contra el PNB, al qual va acusar de témer un canvi que articuli el país en clau "sobiranista-independentista" i d'aprofitar-se de la Llei de Partits.

Dret com a "ciutadans"

Els integrants del col·lectiu abertzale van defensar el seu dret a concórrer a la cita electoral "com a ciutadans", malgrat la investigació oberta per la Fiscalia que analitza si Batasuna es troba darrere de la nova marca electoral, cosa que van qualificar d'"esquizofrènia repressiva de l'Estat". "Nosaltres creiem que tenim tot el dret del món, com a ciutadans, a presentar-nos i promoure una plataforma per anar a unes eleccions amb una sèrie de propostes", va dir la periodista Amparo Lasheras. La promotora de la plataforma va assegurar que "no ens entra al cap que un govern democràtic ho prohibeixi"."Ens presentem i pensem estar-hi", van emfatitzar.

Els impulsors d'aquesta plataforma es van mostrar convençuts que "aquest país està en l'avantsala d'un nou cicle polític, que és irreversible per a tots", per la qual cosa cal evitar "un nou plat amb totes les despulles d'aquests últims 30 anys". Lopetegi, que va donar lectura, en euskera, a la declaració de principis de la plataforma, va afirmar que el repte electoral a Euskadi "no és Ibarretxe-López o López-Ibarretxe" sinó la necessitat d'un "autèntic canvi" al qual tem el PNB i que "passa pels continguts i bases d'aquest necessari i indispensable canvi polític". "Hiru Milloi" va censurar que "alguns" pretenguin situar "el canvi" en els gestors de les actuals institucions i va aclarir que el que es pretén és "un canvi estètic" perquè "ningú canviï". "El problema -va indicar- no és qui ens governa, sinó sobre quin escenari es realitza". A més, va reclamar "solucions i no pegats" per a la "problemàtica estructural que viu Euskal Herria" i va acusar el PNB de pretendre utilitzar el comicis per "oferir a l'Estat concerts polítics que mantinguin la dependència i supeditació de la voluntat democràtica basca a altres àmbits institucionals o judicials per buscar majories estables amb el PSE". "La direcció del PNB -va dir l'exportaveu d'Aub- té por del canvi, però no al d'Ibarretxe per López, sinó al que trenqui amb el camaleonisme polític d'aquest partit que sempre està fent surf sobre qualsevol onada política". En aquest sentit, va criticar amb ?duresa "Azkunas, Urkullus o Bilbaos, que volen enterrar Lizarra-Garazi" i s'aprofiten de la Llei de Partits.

Lopetegi també va criticar el PNB perquè els dirigents jeltzales "estan venent la transversalitat, no per canviar el país i portar la pau" sinó per "seguir gestionant la maquinària institucional-?econòmica per damunt de problemes estructurals de naturalesa política".

ETA

Preguntats per la viabilitat del projecte mentre ETA manté la seva activitat violenta, Lasheras va aclarir que "hem vingut a fer una proposta política". "I això és el que presentem, sobre la taula", va agregar. A més, es va mostrar convençuda que la iniciativa "és possible, si totes les forces polítiques i tots els agents s'esforcen, voluntat i responsabilitat en això".