11 de gener de 2009
11.01.2009
Referèndum

Un nou sondeig indica que un 55% dels irlandesos està a favor del Tractat de Lisboa

11.01.2009 | 18:27

La majoria dels irlandesos estarien disposats a donar el "sí" en el segon referèndum per a l'aprovació del Tractat de Lisboa, segons un últim sondeig divulgat avui que indica que un 55% dels enquestats estaria disposat a abonar el text successor de la fallida Constitució europea.

En el passat enquesta realitzada pel mateix grup, publicada el desembre passat, només un 39% es mostrava a favor del tractat de reforma, mentre que un 37% va rebutjar la seva aprovació. En el sondeig actual, només un 30% dels preguntats va mostrar la seva negativa a l'adopció del text. El percentatge d'indecisos també ha baixat del 24% al 15%.

El rebuig d'Irlanda al Tractat de Lisboa ha alentit seriosament els esforços d'integració. Un segon referèndum podria desbloquejar el procés, més quan el primer ministre irlandès, Brian Cowen, ha assegurat que Dublín ha assegurat les concessions necessàries en matèria de neutralitat militar, política impositiva i drets laborals per tornar a votar sobre el text, que podria tenir lloc a finals del el mes d'octubre vinent.

"La nostra primera i única consideració és el nostre interès nacional i crec que és important que complim amb les obligacions com a membres de la Unió Europea i que treballem amb la resta de col·legues a trobar una solució per a tots en la Unió", va declarat a la premsa el 'Taoiseach' durant una visita a França realitzada a principis del mes de desembre passat .

Cowen ha insistit que "s'està avançant" però que encara no s'ha pres "cap decisió". "Hem de seguir discutint amb la resta de col·legues", ha recalcat sense voler avançar per on s'orientarà la possible sortida a l'embús institucional. Alhora, s'ha mostrat satisfet amb l'actitud de la presidència francesa i amb els esforços que tots els socis europeus estan fent per "entendre" les preocupacions irlandeses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook