Sota el lema Parem el genocidi a Gaza, milers de persones van recórrer ahir els carrers de Madrid per mostrar la seva solidaritat amb el poble palestí i contra l'"agressió brutal d'Israel" a la franja de Gaza, que fins ara s'ha cobrat la vida de més de 830 persones i ha deixat prop de 3.500 ferits. L'ambaixada israeliana a Espanya va qualificar la marxa organitzada pel PSOE, IU, CCOO, UGT, i desenes d'associacions pacifistes de "manifestació antiisraeliana" i va denunciar la "doble moral" dels convocants i participants que, van recordar, "no van sortir en el passat per protestar per l'agressió de Hamas" sobre les comunitats del sud d'Israel.

La marxa, que segons els convocants va reunir més de 250.000 persones, va partir a les dotze del mig dia de la plaça de Cibeles, encapçalada per pancartes a favor del poble palestí i en contra d'Israel, taüts i ninots que simulaven les desenes de nens palestins assassinats i amb constants crits i proclames com "No és una guerra, és un genocidi", "Tots som palestins" o "On és Moratinos quan maten palestins?". Durant la marxa un grup de palestins va cremar diverses banderes israelianes al crit d'"assassins" i es van realitzar diversos simulacres de bombardejos. Entre els assistents, i juntament amb representants dels col·lectius organitzadors, es van poder veure destacades figures del món de la cultura. Tots van arribar a la Puerta del Sol, on l'exdirector de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, l'actriu Carmen Machi i la periodista Rosa María Mateo, van llegir un manifest exigint "el fi de l'agressió d'Israel contra Gaza" i van reclamar la intervenció "decidida i urgent" de la comunitat internacional per imposar un alto el foc permanent a la zona.

L'exèrcit d'Israel va redoblar ahir els seus bombardejos aeris i d'unitats d'artilleria en un dels dies més sagnants de la seva ofensiva militar a Gaza, on el nombre de morts es va elevar a 901 i a 3.695, el de ferits.

Segons el cap dels serveis d'emergència de la franja, Moawiya Hasanien, 38 persones van morir i almenys 80 van resultar ferides pels atacs que les forces israelianes van començar de matinada i prosseguien a primera hora de la nit. Hasanien va precisar que es tracta d'una de les jornades "més sagnants" en setze dies d'ofensiva israeliana. El barri de Sheij Aylin, a la perifèria de Gaza ciutat, va ser escenari ahir al matí d'un aferrissat combat terrestre, quan milicians de Hamas i d'altres grups armats van fer front a tropes israelianes d'infanteria que van penetrar a l'àrea. Després de retirar-se els soldats israelians, que van rebre el suport d'una columna de vehicles blindats, les ambulàncies van recollir dels carrers els cadàvers de dotze combatents palestins. Sis civils van perdre la vida en el bombardeig del seu habitatge a Beit Lahia, al nord de Gaza, i sis més ho van fer en diferents atacs en altres punts de la franja. Testimonis van informar que entre les víctimes del barri de Tal el-Hawa, a la capital de Gaza, hi figuren dos nens. Cinc civils més van perdre la vida pel tret d'un tanc contra dos habitatges de Yebalia, al nord del territori.

Bombardejos a 60 blancs

L'aviació israeliana va començar les operacions amb bombardejos aeris contra uns seixanta blancs, entre els quals va figurar una mesquita de la localitat de Rafah, al sud de la franja, que segons l'exèrcit d'Israel era utilitzada pels grups armats com a arsenal.

La zona va ser de nou bombardejada a la tarda per destruir túnels amb el veí Egipte, que els grups armats utilitzen per aprovisionar-se d'armes, munició i elements per als seus coets. També va ser bombardejat l'habitatge d'Ahmed Yabri, el cap del braç armat de Hamas -les Brigades d'Ezedín Al-Kasam- que, com la resta de líders del moviment islamista van passar a la clandestinitat en iniciar-se l'ofensiva israeliana. Altres blancs van ser els ministeris de Cultura i d'Assumptes per a les Dones, que van resultar destruïts.

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, va ordenar ahir al matí que prosseguís l'ofensiva i va assegurar que "s'acosten" als "objectius" que el seu país s'ha marcat a la franja. Olmert va precisar que "hem tingut èxits impressionants en l'operació contra les organitzacions terroristes" però que "fa falta més paciència, determinació i valentia" per assolir la meta de "canviar la realitat de seguretat al sud" d'Israel. "No hem de fer malbé a l'últim minut l'esforç nacional sense precedents que s'ha aconseguit de restaurar l'esperit d'unitat del poble d'Israel. Els israelians, principalment els del sud, han de tenir la paciència i la voluntat per a això", va agregar.

El primer ministre israelià va fer aquesta declaració a Jerusalem, després que alts comandaments militars citats per alguns mitjans demanessin al govern que decideixi entre negociar un alto el foc o llançar la "tercera fase" de l'ofensiva, amb la mobilització de més infanteria per reforçar les operacions terrestres a Gaza.