El president del Tribunal que jutja aquest cas, Manuel Díaz de Rábago, va anunciar el seu vot particular contrari a aquesta decisió.

El Tribunal va decidir sobreseure el procediment penal amb el posicionament favorable dels magistrats Anton Subinas i Juan Carlos Benito Butrón, al considerar que no existeix acusació legítima per a seguir el judici oral al no poder-se arribar a vista oral en un procediment abreujat quan exerceix l'acció penal l'acusació popular.

A aquest pronunciament realitzarà un vot particular el president del tribunal, Manuel Díaz de Rábago, qui estima que l'acusació popular està legitimada en aquest tipus de procediments per a l'exercici de l'acció penal, encara que sigui aquesta acusació popular l'única que ho insti. Aquesta mateixa setmana s'emetrà una sentència amb la resolució.

La decisió del TSJPV la va donar a conèixer Manuel Díaz de Rábago a primera hora d'aquest matí, després que dijous passat, en la primera i única sessió del judici, tant la Fiscal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma Basca, María Angeles Muntis, com la defensa de López i Llauris, i dels cinc representants de Batasuna, sol·licitessin l'arxiu de la causa sobre la base de la 'doctrina Botí', per la qual el TS va afirmar que no es podia obrir judici oral si la promovia l'acusació popular, sense que exercissin l'acció penal la Fiscalia o l'acusació particular.

Malgrat que aquest argument ha estat també defensat al llarg de tota la instrucció per la representació legal del lehendakari, aquesta va decidir, al començar la vista oral, que, una vegada que els encausats ja han sofert "la pena de banqueta" i vist que, en reiterades ocasions, se li ha denegat el sobreseïment del cas, la seva pretensió és que el judici se celebri fins al final perquè es pugui demostrar "la innocència" del president del Govern basc, "i de tots els altres".