La postura que el PP està sostenint en relació amb el procés de negociació del nou model de finançament autonòmic evidencia que el partit que dirigeix Mariano Rajoy pateix "tics antiautonomia". Així ho va denunciar ahir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que va acusar els populars de preferir un "poder concentrat en una sola mà", la "seva, si pot ser", a un poder eficient que millori la vida dels ciutadans. Zapatero va fer una defensa a ultrança de l'Estat de les Autonomies com un model descentralitzat i més democràtic.

Durant la seva intervenció a Ourense, on va assistir per ajudar el candidat socialista a la presidència de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, Zapatero va exalçar-lo i es va referir a ell com "un president que val la pena", amb "temperància, assossec i capacitat d'unir en comptes de dividir". Per la seva banda, Touriño va respondre a aquests elogis amb una crida als que no el van votar en els anteriors comicis, però que "pensen que continuar el canvi és l'opció més raonable" per a Galícia. El president gallec va instar els votants a una "mobilització massiva" a les urnes l'1 de març vinent.

Per la seva part, el president del PP gallec, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que el Partit Popular s'ha convertit en "la força política escollida pels nous votants" per primera vegada en deu anys. A aquesta idea, el candidat del PP a la Xunta va sumar que el 60 per cent dels gallecs estarien a favor d'un canvi en el govern regional.