El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) va decidir ahir el sobreseïment de la causa oberta per les trobades mantingudes pel lehendakari, els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares i cinc representants de l'esquerra abertzale durant la treva d'ETA el 2006.

Els magistrats encarregats de jutjar aquest assumpte van resoldre que l'acusació popular, exercida pel Fòrum Ermua i Dignitat i Justícia, no té la condició d'"acusació legítima" en aquest procés i per tant no era suficient per seguir amb el judici. El Ministeri Fiscal no acusava i tampoc s'havien presentat acusacions particulars.

El president del tribunal jutjador, Manuel Díaz de Rábago, va difondre ahir aquesta resolució -que es plasmarà en un acte durant els pròxims dies- en la segona sessió de la vista oral i en presència de tots els acusats, i va anunciar el seu propi vot particular contrari ja que estima que en aquest cas concret l'acusació particular sí està legitimada per exercir l'acció penal.

La petició d'arxivament havia estat sol·licitada durant la primera sessió de la vista oral, celebrada dijous passat, pel Ministeri Fiscal i la defensa dels dirigents socialistes, així com pels lletrats dels representants de l'esquerra abertzale, els quals ho van plantejar en el tràmit de qüestions prèvies.

La defensa d'Ibarretxe va demanar continuar el judici, en un canvi de l'estratègia mantinguda fins aleshores, amb l'objectiu de demostrar que la seva actuació s'ha ajustat a la legalitat, mentre que les acusacions populars, exercides per les associacions Dignitat i Justícia, i Fòrum Ermua, també demanaven la continuació del judici, però per aconseguir una sentència condemnatòria.

Després de saber-se aquesta decisió, el Govern basc va celebrar ahir un consell extraordinari, després del qual el lehendakari, Juan José Ibarretxe, a comparèixer davant la premsa per llegir una declaració, en la qual va expressar la seva satisfacció "perquè s'ha posat fi a un sense sentit jurídic i polític".

A més, Ibarretxe també va mostrar la seva preocupació perquè el Tribunal "no ha volgut entrar en el fons de l'assumpte", de manera que "l'impuls polític" pugui "intentar recuperar aquest judici per a quan políticament interessi" i va confiar que "mai més el diàleg polític s'assegui a la banqueta en aquest país".

El secretari general del PSE-EE, Patxi López, va afirmar en declaracions als periodistes, que espera que el PP -"impulsor d'aquesta causa", segons la seva opinió,- "deixi" la seva estratègia i es dediqui a explicar "les seves raons" a la societat "sense haver d'enfangar-nos a tots".

López, qui va considerar que el tribunal els ha donat la raó en estimar que "no havia legitimitat" en l'acusació popular per mantenir el procés judicial, també va demanar al lehendakari que "giri full" i "no demani als jutges que es posicionin sobre el diàleg polític".

Otegi veu més negociacions

L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi, l'únic dels cinc representants de l'esquerra abertzale acusats en aquest judici que està en llibertat, va assenyalar que amb aquest judici es pretenia obstaculitzar "futurs processos" de negociació política que, "sens dubte, existiran", segons va afirmar en conferència de premsa.

Els lletrats de les acusacions populars, per la seva part, han anunciat que recorreran el sobreseïment davant el Tribunal Suprem ja que "és clarament contrari a la doctrina més moderna" establerta per aquest mateix Alt Tribunal en la sentència del "cas Atutxa".