El president sortint nord-americà, George W. Bush, al qual queden vuit dies de mandat, va programar ahir la seva última roda de premsa oficial a la Casa Blanca. En la trobada amb els periodistes, respecte a l'Iraq, va lamentar una vegada més haver dit coses "que no hauria d'haver dit" i va reconèixer que va ser un error proclamar la victòria tan sols un mes després de la invasió. "Hi havia una pancarta amb la frase missió complerta, que anava dirigida als mariners del vaixell, però va transmetre un missatge erroni. Jo no creia que la guerra s'hagués acabat", va indicar. Bush va destacar també que l'Iraq ja no pertany a l'eix del mal, terme amb el qual va batejar l'any 2002 l'Iraq, l'Iran i Corea del Nord, i va insistir que Teheran i Pyongyang segueixen representant un perill i, particularment, va lamentar que la comunitat internacional continuï debatent sobre el programa nuclear nord-coreà. "Corea ha de complir els seus compromisos i permetre un procés de verificació seriós", va indicar.

Bush també va fer els seus vaticins per als propers anys. "L'amenaça més urgent que hauran d'afrontar Barack Obama i els pròxims presidents serà haver de bregar amb un atemptat contra el nostre territori", va assegurar Bush, durant la seva última compareixença oficial. "M'agradaria que no fos així, però encara hi ha enemics per aquí que volen perjudicar els Estats Units. I aquesta serà la major amenaça". Amb to pausat i relaxat, l'encara president no va dubtar a tornar a recórrer al seu millor discurs bel·licista per defensar-se de les crítiques a la seva administració per alguns temes polèmics, com les tortures en els interrogatoris i advertir els nord-americans que el país encara córre el risc de patir un atac terrorista. "Recordeu com estaven les coses després de l'11 de setembre? La gent es preguntava, "com no ho van veure venir? Com no van lligar bé els caps?". Llavors, comencem a adoptar algunes mesures per lligar bé els caps, i després la gent va començar a preguntar-se, "com estan lligant els caps?", va afegir Bush, en un to molt distès.

La resta del pla de rescat

Pel que fa a l'economia, Bush va assegurar en un principi que no sol·licitaria al Congrés els 261.000 milions d'euros que resten del pla de rescat econòmic aprovat l'octubre, excepte que ho demanés específicament Barack Obama, després que durant el cap de setmana aquest critiqués l'Administració Bush per no controlar amb més rigor en què s'han gastat els bancs els primers 350.000 milions de dòlars del pla per salvar Wall Street. Finalment, Bush va sol·licitar l'aprovació de la segona part del pla de rescat, després que la portaveu de la Casa Blanca, Dana Perino, confirmés que Obama li ho havia sol·licitat.