"No facis petons, no donis la mà, digues hola" és l'eslògan que, "en prevenció de la grip A", ha decidit penjar el Col·legi Oficial de Metges de Madrid de la façana de la seva seu per recordar a la població que el millor mètode per evitar el contagi del nou virus és no tocar als altres.

"Com que tenen de millor en aquest moment les persones per no encomanar-se o propagar el virus és la prevenció", ha afirmat a Efe la presidenta d'aquesta institució, Juliana Fariña, que és també catedràtica i cap del servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Clínic Universitari San Carlos.

Fariña ha comentat que deuríem fixar-nos en la salutació japonès, que es fa inclinant la cap, ja que els espanyols, "afortunada o desafortunadament", som molt propensos "a tocar-nos i besar-nos, fins i tot amb les persones a penes conegudes, i a acudir a aglomeracions".

La frase "No besis, no donis la mà, vaig donar hola" va decidir escriure-la ella en color verd "com a símbol d'esperança", i podrà veure's "el temps que faci falta" sobre la pancarta de prop de 30 metres que penja de l'edifici d'aquest col·legi en la madrilenya carrer de Santa Isabel.

Ha reconegut que la idea de la frase l'havia comentat fa temps amb la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, i amb algun representant sanitari de la Comunitat de Madrid.

Per a Fariña, rentar-se contínuament les mans, que és una de les principals mesures higièniques contra la grip A recomanades des de les autoritats sanitàries, és "més difícil de complir" que el simplement saludar-se dient hola.

La presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid ha explicat que s'ha intentat documentar sobre infeccions respiratòries contagioses que es donen a l'estiu, però que no ha trobat res semblant a l'actual grip A.

"De tant en tant la naturalesa ens assalta amb un nou mecanisme, que és el que ens va passar amb la sida", ha subratllat.

"Són pestes del segle XXI, encara que totalment diferents a altres com la pesta negra que va assolar Europa en l'Edat Mitjana", ha especificat.

Fariña ha recordat que els Col·legis Oficials van ser creats per ajudar a la població -el primer va ser el dels advocats- i, en el seu cas, "vigilar que els metges siguin garants que la professió serà la més adequada a la societat" i "ajudar-los perquè puguin complir l'esmentat objectiu".

Encara que no sap si el seu eslògan serà seguit en altres col·legis oficials de metges, Juliana Fariña espera que serveixi perquè la població adquireixi "un hàbit essencial" per no encomanar-se del nou virus.