Els ministres d'Interior de l'Estat espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, i de França, Brice Hortefeux, van destacar ahir l'últim èxit policial comú contra ETA però tots dos van alertar que la banda armada segueix viva i tornarà a intentar matar.

"Els espanyols sabem bé que la voluntat d'ETA és seguir matant i, per tant, quan anunciem una operació d'èxit com aquesta, segurament una de les més importants que hem realitzat els últims anys, no tenim més remei que insistir que el perill continua", va dir el ministre espanyol.

Després de la reunió que van mantenir ahir a París, els dos ministres van fer balanç de l'últim operatiu conjunt contra ETA, que encara està en marxa i que fins ara ha permès l'arrest de tres presumptes terroristes i el desmantellament d'una dotzena de zulos amb armament i 900 quilograms de material explosiu.

Els dos ministres van xifrar en dotze el nombre d'amagatalls trobats a França en aquesta operació però, al mateix temps, van deixar entreveure que encara se'n poden trobar més.

"No descartem que n'hagi algun més", segons Rubalcaba, mentre que Hortefeux es va mostrar convençut que "la llista es completarà" en les pròximes hores o dies.

A l'espera que això passi, el que és clar, segons el parer del responsable francès de la cartera d'Interior, és que tot el material confiscat fins ara priva ETA d'un "autèntic arsenal".

Segons l'inventari que va fer davant la premsa, s'han descobert 900 quilos d'explosius, 15 bombes adossades, gran quantitat de material per a la fabricació d'explosius, 342 detonadors, 23 armes de foc, i 4.700 municions de diferent calibre.

A això cal afegir-hi l'arrest, fa una setmana en una estació d'esquí de Le Corbier, dels presumptes etarres Alberto Machaín, Andoni Sarasola i Aitzol Etxaburu, considerats els responsables de subministrar armes i explosius als comandos de la banda.

La detenció d'aquestes tres persones ja eleva a 25 el nombre d'etarres o presumptes membres interceptats a França des de principis d'anys.

Són resultats "molt precisos i visibles" de l'excel·lent cooperació bilateral en la lluita contra el terrorisme.

Però, al mateix temps, deixen veure que "l'amenaça és real, molt real", tal com va quedar patent amb els últims atemptats de l'organització terrorista a Espanya, a Burgos i Mallorca, va agregar Hortefeux.

Missatge per als terroristes

Demostren, a més, va prosseguir Hortefeux, que hi havia atemptats "en procés de preparació" i que no es pot subestimar la capacitat de l'organització terrorista ni la seva "voluntat de matar".

En aquest sentit, va ser encara més contundent el ministre espanyol. "Estic segur que ETA ho tornarà a intentar i les forces de seguretat franceses i espanyoles, tractarem d'impedir-ho, però és completament segur que ho intentaran", va dir.

Al mateix temps i com ja ha fet en ocasions anteriors, el ministre espanyol va aprofitar per llançar un missatge dirigit als terroristes i garantir-los que "la nostra determinació és total" i que, facin el que facin, les forces de seguretat espanyoles i franceses " els seguiran i detindran".