Finalment a la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo se li va ennuegar l'ingredient principal de la reforma de pensions i aquest dijous anunciava que no s'ha arribat a cap acord en matèria d'edat legal de jubilació. Unes 24 hores després que això ocorregués, el Govern va insistir que manté la seva proposta d'ampliar la retirada laboral fins als 67 anys, encara que amb "factors de flexibilitat raonables". Els sindicats no van trigar a posar el crit al cel. Tant UGT com CCOO van qualificar aquesta mesura com un "enorme error" que podria potenciar que la conflictivitat social doni "un salt exponencial molt seriós".

En qualsevol cas, avui tindrà lloc la mobilització contra la política econòmica i social de l'Executiu i, molt especialment, a la reforma laboral i al retard de l'edat de jubilació. Els sindicats van assegurar que "està en mans del Govern" impedir una altra vaga general.

Amb motiu del Consell Europeu que va tenir lloc a Brussel·les, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va celebrar una roda de premsa en la qual va manifestar la seva confiança de "convèncer" els partits de la necessitat d'emprendre aquesta mesura.

El president va recordar que la Comissió del Pacte de Toledo és una "base de consens", però va puntualitzar que la responsabilitat d'elaborar el text de la reforma de pensions "correspon al Govern".

"El Govern presentarà la proposta de reforma que necessita Espanya, que necessiten els treballadors i tots els ciutadans, els qui han de tenir un horitzó de confiança i seguretat sobre la seva pensió. I ho farà amb totes les conseqüències", va dir.

Zapatero va insistir en la necessitat de llançar un ampli debat social sobre la reforma de les pensions, perquè va assegurar que té el convenciment que amb un debat clarificats sobre dades "la immensa majoria de la societat entendrà la reforma".

No opina el mateix el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, qui va afirmar que l'Executiu socialista "no pot seguir governant contra la majoria de la societat espanyola".

Mentrestant, el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, confia que el Govern interpreti "el cop parlamentari com una oportunitat per canviar una estratègia absolutament errònia que ha vingut desenvolupant pràcticament en l'últim any, quan va proposar ampliar l'edat de jubilació als 67 anys".

"Punt feble"

Amb aquesta estratègia, denuncia Méndez en declaracions a RNE, l'Executiu "ha convertit un punt fort de l'economia espanyola, com és el sistema de pensions, en un punt feble".

El dirigent d'UGT va assegurar que el Govern "no ha estat capaç o no ha volgut explicar a les institucions europees que entre 2008 i 2009 s'ha produït a Espanya el procés d'acostament de l'edat real de jubilació a l'edat legal més accelerat de tots els països de la UE", va subratllar Méndez, que va qualificar aquest error del Govern com "colossal, injust, innecessari, incomprensible i perjudicial".

Molt crític va mostrar-se també Fernández Toxo amb l'Executiu encapçalat per Rodríguez Zapatero i va indicar que resulta "paradoxal" que el PP defensi la jubilació als 65 anys i que el PSOE la fixi als 67 anys.