El govern italià ha decretar avui l'"estat d'emergència humanitària" per l'arribada en els últims dies de més de 3.000 immigrants, procedents majoritàriament de Tunísia, a l'illa mediterrània de Lampedusa, en un continu trànsit d'embarcacions amb origen en el nord d'Àfrica.

En un comunicat de premsa, l'executiu que presideix Silvio Berlusconi ha informat que aquesta mesura s'ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari convocat aquest dissabte de manera urgent per fer front a l'arribada de "nombrosos ciutadans nord-africans al territori meridional".

"Aquesta mesura permetrà la immediata adopció, amb un mandat a la Protecció Civil, de les mesures necessàries per controlar el fenomen i assistir als ciutadans en fugida des dels països nord-africans", conclou el breu comunicat.

La reunió del govern havia estat convocada aquest matí després que el flux d'immigrants no hagi cessat en les últimes hores i que, des de la nit d'aquest divendres, una desena d'embarcacions amb uns mil indocumentats, segons l'Executiu, fossin interceptades mentre intentaven arribar a Lampedusa.

En una roda de premsa celebrada a Roma després del Consell de Ministres i retransmesa en directe per televisió, el ministre de Treball, Maurizio Sacconi, ha informat que el govern està en contacte amb les autoritats de la Unió Europea (UE), els quals, segons ell, "han procedit amb pas lent fins ara".

Els mitjans de comunicació italians, que han ofert en directe l'arribada a Lampedusa poc després del migdia d'una nova barcassa amb una trentena d'indocumentats, publiquen a les seves pàgines web imatges del moll Favaloro, pròxim a l'aeroport de l'illa, literalment pres per un elevat nombre d'immigrants.

El diari "Corriere della Sera" assegura que molts dels indocumentats que encara es troben a la petita illa mediterrània van haver de passar la nit al ras, ja que el centre de primera acollida de Lampedusa roman tancat i només s'han habilitat, de moment , dues instal.lacions marítimes per acollir-los.

Organitzacions humanitàries i el rector de Lampedusa Stefano Nastasi vénen demanant en els últims dies a les autoritats locals que reobrin el centre de primera acollida davant l'emergència humanitària que s'està vivint a l'illa.

A més, el "Corriere della Sera" assegura que en les costes de Tunísia s'amunteguen encara nombroses famílies disposades a pagar la quantitat de diners que sigui per aconseguir arribar a les costes europees en una travessia que, segons el testimoni dels que ja han arribat, els costa entre 500 i 700 euros.

Aquest autèntic setge d'indocumentats va portar aquest divendres al Govern italià a demanar, en un comunicat oficial, la convocatòria urgent d'un Consell Europeu de Justícia i Interior per abordar l'assumpte, "a la llum dels esdeveniments a Tunísia i al Mar Mediterrani" .

"Itàlia demana el desplegament immediat d'una missió FRONTEX per a les activitats de patrulla i intercepció a la zona de les costes de Tunísia per al control dels fluxos" migratoris, deia la nota.

"Demanem que hi hagi una resposta immediata per part de la UE a la nova situació creada, a la qual Itàlia no pot fer front sola i que és d'interès per a Europa sencera gestionar de manera eficaç i oportuna", conclou.

Les autoritats italianes atribueixen l'augment del flux d'immigrants cap als seus costes a la incerta situació que es viu en alguns països del nord d'Àfrica per les revoltes populars contra els seus règims polítics, així com al bon temps regnant al canal de Sicília.