Els EUA, que han tancat la seva ambaixada a Trípoli de manera temporal, imposarà sancions unilaterals i multilaterals contra Líbia davant l'ús de la violència per part d'aquest govern contra el seu propi poble, ha anunciat avui la Casa Blanca i no descarta que es pugui tirar endavant també una intervenció militar.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha indicat que els Estats Units congelaran la venda d'armes i components militars a Líbia, fins ara en estudi, i la "molt limitada" cooperació militar existent entre els dos països des que van restablir les seves relacions diplomàtiques fa cinc anys.

Al mateix temps, el Departament del Tresor ha donat instruccions als bancs perquè es mantinguin especialment alerta sobre transaccions que puguin efectuar funcionaris del règim libi.

A més, es troben en procés de finalització sancions unilaterals, ha explicat Carney, mentre el govern nord-americà, amb el president Barack Obama al capdavant, porta a terme intensos contactes diplomàtics per coordinar sancions multilaterals.

Obama, que dijous va conversar amb els líders del Regne Unit, França i Itàlia, va parlar avui per telèfon amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i el dilluns rebrà a la Casa Blanca al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon .

Entre les mesures que es consideren per fer que el règim de Muammar al-Gaddafi rendeixi comptes, s'inclouen la imposició d'un embargament d'armament i la congelació de fons del règim, va revelar el portaveu nord-americà, que també va deixar entreveure la possibilitat de donar suport que funcionaris libis siguin jutjats per la Cort Penal Internacional.

Els Estats Units havien mantingut en sordina la seva resposta a la violència a Líbia des del començament de les protestes contra Gaddafi fa 11 dies, a l'espera que els prop de 200 nord-americans al país àrab fossin evacuats.