El director de general d'aeroports espanyols d'AENA, Javier Marín, ha assegurat que les vagues anunciades a tots els aeroports i torres de control "no caldran", ja que esperen arribar "aviat" a un acord amb els sindicats respecte de la privatització de l'empresa estatal.

En declaracions a Europa Press, Marín ha ressaltat que les negociacions amb els representants sindicals "continuen obertes", tot i que els sindicats les van donar per trencades divendres passat en entendre que eren "una presa de pèl". Segons el directiu, a més de reprendre les converses, caldrà "tancar-les aviat".

Els sindicats a AENA han anunciat la convocatòria de vagues per a Setmana Santa, durant l'estiu i altres dates clau. Tot i això, Marín ha destacat que "no caldrà arribar a aquest punt", ja que l'objectiu de l'empresa és el de "mantenir les condicionals laborals" dels treballadors.

En qualsevol cas, ha recordat que la nova situació d'AENA "no justifica" l'anunci de vaga dels sindicats, que podria "perjudicar els ciutadans". En aquest sentit, ha assenyalat que si arribessin a produir-se les aturades, hi hauria uns serveis mínims per als passatgers.

Per a Marín, el canvi de model proposat pel Govern es farà per "estar preparats davant dels reptes del futur", tot i que ha reiterat que AENA continuarà sent "una empresa viable amb una mica de capital privat", però sota control de l'Estat. "Els drets dels treballadors a nivell individual, com els salaris o l'antiguitat, estan garantits", ha assenyalat.

"Reforç de garanties" per a Foment

En aquest sentit, el Ministeri de Foment ja ha anunciat que la nova societat mercantil estatal AENA Aeroports S.A., autoritzada en el passat Consell de Ministres, se subrogarà a tots els contractes laborals subscrits per AENA respecte al personal.

Així, l'esmentat personal continurà regint-se pels convenis col-lectius vigents, se'ls respectarà l'antiguitat i qualsevol altre dret que tinguin consolidat quan la societat comenci a exercir les seves funcions. Segons aquest organisme, les garanties per als treballadors "han quedat reforçades" després de l'acord.

D'aquesta manera, el V Conveni Col•lectiu d'AENA es transformarà en el I Conveni de Grup AENA, que "garantirà així" les condicions laborals i els drets adquirits tant del personal que resti a l'Ens Públic Empresarial AENA com dels qui passin a la societat mercantil AENA Aeroports S.A. i a les seves possibles filials. "Tot això, al marge de les garanties addicionals que finalment s'acordin en el marc de la taula de negociació", ha assenyalat el Ministeri de Foment en un comunicat.