El jutge José Castro ha imposat la fiança civil d'1,6 milions que va demanar la Fiscalia a l'expresident balear Jaume Matas, per la seva implicació en la peça separada que investiga el projecte d'una òpera a Palma concedit a Santiago Calatrava, i enviarà el cas al Tribunal Superior de les Balears. En la seva interlocutòria, de 110 pàgines, el jutge ha dictat també el sobreseïment de la causa per als arquitectes del Govern Pilar Mesquida i Alex Reynés, als quals havia imputat com a signants de sengles informes que defensaven la contractació de Calatrava per al projecte de reforma de la badia de Palma.

Castro demana al Parlament balear que certifiqui que l'exconseller de Cultura i Educació Francesc Fiol és diputat de la Cambra i assenyala que, quan es rebi aquesta informació, es dictarà una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia proposant que assumeixi la competència de la peça.

Després de la declaració judicial de Fiol el passat 11 de febrer sobre aquest assumpte, el jutge Castro va rebutjar inhibir-se i remetre la peça al Superior de les Balears, en no haver fet la "valoració formal" de la compareixença, fet pel qual tampoc va acordar cap diligència respecte a ella. No obstant això, sí va apuntar que si en estudiar-la valorava "un resultat incriminatori" contra el parlamentari, procediria a elevar la causa al Superior de Justícia de les Balears tenint en compte la seva capacitat, tal com finalment farà.

En un altre ordre de coses, un total de cinc persones van ser detingudes en un escorcoll que el Cos Nacional de Policia va realitzar a l'Àrea d'Urbanisme del Puerto de Santa María (Cadis). Els agents investiguen si certs responsables polítics de l'Ajuntament van concedir, entre els anys 2004 i 2007, llicències d'obra i van legalitzar habitatges en zones on era il·legal.

L'escorcoll a l'Ajuntament va portar a l'arrest d'un extinent d'alcalde d'Independientes Portuenses, dos tècnics i una intermediària, a més d'una cinquena persona. Els fets es troben relacionats amb l'operació Tequila, cas pel qual es va imputar l'any passat onze persones, entre elles a l'exalcalde del Puerto de Santa María Hernán Díaz.

L'alcalde de la localitat, Enrique Moresco (PP), va assegurar que l'operació es deu a una "una investigació molt important" relacionada amb l'anterior equip de govern, que va estar presidit per Independientes Portuenses, i va manifestar que l'actual govern local "està col·laborant amb la justícia i seguirà col·laborant".

Renúncies a Sevilla

Finalment, el PSOE de Sevilla va anunciar que ha acceptat les renúncies a les seves respectives militàncies de José Antonio García Prieto, Ricardo Medina Barrios i Juan Manuel López Espada, afiliats de l'agrupació sevillana de Camas, per ser beneficiaris de pòlisses de prejubilació irregulars.