05 de març de 2011
05.03.2011
Setmana Santa

Els treballadors d'AENA anuncien una vaga pel Dijous Sant

Els empleats, que protesten per la privatització dels aeroports, recomanen canviar els bitllets

04.03.2011 | 17:32
Els treballadors d'AENA anuncien una vaga pel Dijous Sant

Els treballadors d'Aena han convocat avui una vaga de 24 hores a nivell nacional el pròxim 21 d'abril, Dijous Sant, coincidint amb la primera jornada de l'operació sortida de les vacances de Setmana Santa, en protesta per la privatització de l'ens anunciada pel Govern.

Més de 200 empleats d'Aena al Prat, que compta amb una plantilla d'un miler de persones, han participat aquest matí en la primera concentració convocada pels sindicats per rebutjar la privatització dels aeroports.

"Això és un escalfament per a la jornada de vaga", ha dit el portaveu del comitè d'empresa d'Aena, Manuel Caro, que ha recomanat als passatgers que tinguin un bitllet d'avió per volar durant la Setmana Santa "que el canviïn".

El responsable d'UGT-Aena, Francisco Abadías, ha explicat a Efe que els sindicats tenen previst registrar formalment la convocatòria de vaga el pròxim dia 8.

Abadías ha reconegut que "sabem que la nostra acció afectarà molts passatgers, però no podem quedar-nos de braços plegats mentre es continuen retallant drets als treballadors".

El portaveu del comitè d'empresa d'Aena, de la seva banda, ha dit que "aquesta concentració és per anar escalfant, per tenir els treballadors en tensió amb vista al pròxim dia 21".

En la concentració d'aquest matí els empleats han desplegat una pancarta en la qual es podia llegir "Per una Aena pública, no a la privatització".

Els manifestants han recorregut les instal·lacions de la T1 corejant càntics com "si això no s'arregla, vaga, vaga i vaga" i repartint informació entre els passatgers.

Manuel Caro ha apuntat que "la privatització suposa una pèrdua de drets i condicions laborals" i ha assegurat que "també afectarà els ciutadans perquè actualment les taxes dels aeroports les paguen els usuaris que volen i amb el canvi les pagarem tots a través dels nostres impostos".

El representant del comitè d'empresa considera que la privatització "és un greu error" i ha apuntat que "una prova d'això és el cas de l'aeroport de Heathrow, a Londres".

"És un desastre i el gestiona Ferrovial, una de les empreses que sonen per encarregar-se del de Madrid", ha dit Caro, que ha recordat que "la primera experiència d'aeroport privat a Espanya és el de Ciudad Real, i a la vista està que és un autèntic desastre". Francisco Abadías ha criticat l'actuació del ministre de Foment, José Blanco.

"D'una banda diu que negociaran fins a l'últim moment per evitar la vaga i el conseqüent perjudici als usuaris, però la veritat és que les negociacions, si han existit alguna vegada, estan trencades. No hi ha diàleg i per això farem la sol·licitud de vaga dimarts que ve", ha dit Abadías.

El representant de la UGT ha avançat que els sindicats es plantegen fer vaga també coincidint amb la temporada d'estiu, a final de juliol, "però aquest calendari encara s'ha de definir".

Rebuig dels usuaris

L'Associació Espanyola d'Usuaris, Empresaris i Professionals del Transport Aeri (Asetra) ha mostrat el seu desacord amb l'anunci de vaga a nivell nacional convocada per les seccions sindicals a AENA d'UGT, CCOO i USO a partir de Setmana Santa, incloent aquestes dates festives, en tots els centres de la xarxa del gestor aeroportuari.

En declaracions a Europa Press, el president d'Asetra, Ignacio Rubio, ha criticat la futura vaga perquè és "negativa" ja que demostra "una vegada més" que els usuaris "acaben sent les víctimes", ja que se'ls nega el seu dret a "gaudir de les vacances".

Per aquesta raó, ha demanat al Ministre de Foment, José Blanco, que tingui la "mateixa celeritat" per resoldre aquest conflicte que "la que ha tingut amb els controladors", ja que la vaga repercutirà negativament sobre el sector del turisme espanyol.

"Donarà molt mala imatge a la indústria turística nacional, de manera que cal prendre mesures ràpides", ha dit Rubio.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook