06 de març de 2011
06.03.2011
Tendències socials

Els adolescents s'inicien al sexe cinc anys abans que els seus avis

El consum no controlat d'alcohol i de drogues i la pressió de l'entorn d'amics han facilitat les pràctiques sexuals

03.03.2011 | 18:06

Els adolescents espanyols tenen la seva primera relació sexual als 18,2 anys d'edat mitjana, mentre que fa 50 anys l'edat mitjana de la iniciació al sexe era de 23,8 anys. El percentatge de dones que han tingut la seva primera relació sexual completa abans dels 16 anys s'ha multiplicat per 12.

Aquests són algunes de les dades que s'extreuen de l'informe 'L'adolescent i el seu entorn al segle XXI' de l'Observatori de Salut de la Infància i l'Adolescència de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, fet públic aquest dijous.

Segons els autors de l'estudi, la menor percepció de les circumstàncies de risc, el consum no controlat d'alcohol i de drogues i la pressió de l'entorn d'amics han facilitat les pràctiques sexuals els últims anys.

El nombre de relacions sexuals per mes entre els 15 i els 19 anys és de 9 vegades en el cas de les dones i de 8 vegades en el dels homes. L'edat de la primera relació sexual s'ha avançat i en un 16% de la població juvenil es produeix abans dels 16 anys.

El cap del Servei de Ginecologia de Sant Joan de Déu, Josep Maria Lailla, ha explicat que les conductes sexuals "irresponsables" estan augmentant "per la manca de formació, la carència de valors i la influència dels mitjans de comunicació".

Lailla apunta que "un 29% dels joves afirmen que han tingut relacions sexuals pressionats pel seu entorn i un 33% reconeixen que han anat massa de pressa en la seva sexualitat".

La primera conseqüència derivada de la sexualitat "immadura" és l'embaràs no desitjat, al qual s'exposen un 13% dels joves, els que no utilitzen cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals.

Els autors de l'estudi advoquen per promoure l'educació sexual a la família i a l'escola, fomentar l'ús del preservatiu per evitar embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual, i demorar el començament de les relacions sexuals fins a una edat "amb la maduresa suficient en què tingui un contingut afectiu i no influenciable per l'entorn".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook