Les forces de seguretat d'Aràbia Saudita van detenir ahir 22 persones que participaven en una manifestació en la província oriental de Al Qatif, on demanaven la llibertat de nou presos xiïtes. Fonts de l'ONG Human Rights First Society, van dir que els manifestants demanaven la llibertat dels presos acusats d'estar implicats en un atemptat que va matar, l'any 1996, 19 militars nord-americans a Aràbia Saudita, una acusació que els ha fet estar de moment 17 anys a la presó.

Els manifestants, unes 200 persones, portaven imatges dels nou detinguts i corejaven eslògans que instaven a la seva llibertat. Tanmateix, aquestes persones també van fer una crida a la unitat entre sunnites i xiïtes al país aràbic, i a la fi de la discriminació contra el poble xiïta.

Entre els manifestants detinguts, i segons van apuntar diverses fonts d'un moviment reformista saudí, s'hi trobaven menors d'edat. Aquestes mateixes fonts van afegir, d'altra banda, que els manifestants van demanar l'alliberació del xeic Tawfiq al Amer, el imam d'una mesquita que va ser detingut el passat dia 1 a la ciutat d'Al Hufuf després de demanar en el sermó del divendres la conversió de la monarquia saudí a un regne constitucional.

Reunió d'urgència

Està previst que durant les pròximes hores es reuneixin els membres d'un comité que és la màxima autoritat religiosa del país per tal de publicar un comunicat sobre la il·legitimitat de les protestes i la seva contradicció amb les lleis islàmiques. El dissabte passat, el Ministeri d'Interior saudí ja va advertir que adoptaria totes les mesures necessàries per impedir l'organització de protestes al principal exportador de petroli del món.