09 de març de 2011
09.03.2011
Revoltes a Líbia

Obama creu en una possible intervenció militar a Líbia

El líder nord-americà ha explicat les intencions de l´OTAN i dóna suport a les sancions "fermes" sobre Gaddafi

08.03.2011 | 10:27
Barack Obama.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anticipat aquest dilluns la possibilitat d'una intervenció militar internacional sobre Líbia que, segons ha explicat, ja estudia l'OTAN, i alhora ha advocat per la imposició de sancions "fermes" sobre el règim de Moammar al-Gaddafi.

Durant una compareixença al costat de la primera ministra australiana, Julia Gillard, Obama ha declarat que tant els Estats Units com Austràlia consideren "inacceptable" la violència exercida pel règim libi, que reprimeix des de fa setmanes un alçament popular.

Obama, que ha defensat la democràcia i els drets humans i ha volgut enviar un missatge "molt clar" a Gaddafi, els ha advertit que seran considerats "responsables" dels actes violents registrats.

A més de les sancions, el mandatari nord-americà ha plantejat la possibilitat que la comunitat internacional emprengui una acció armada, que figura dins "de l'ampli ventall de potencials opcions" que discuteix l'OTAN a Brussel·les.

En relació amb la resposta humanitària, Obama ha confirmat l'enviament de 15 milions de dòlars més que aniran a parar a organitzacions d'assistència que ja es troben sobre el terreny. A més, "estem coordinant-nos amb les Nacions Unides per assegurar-nos que la població rep l'ajuda que necessita", ha afegit.

Segons ha indicat aquest dilluns el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, els països aliats han sol·licitat al Comitè Militar de l'Aliança que comenci a preparar la planificació militar "necessària" i "prudent" per poder fer front a "qualsevol eventualitat" a Líbia. Tot i això, ha deixat clar que una eventual intervenció de l'Aliança requerirà un mandat del Consell de Seguretat de l'ONU i que de moment l'organisme de seguretat euroatlàntic "no té intenció d'intervenir a Líbia".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook