11 de març de 2011
11.03.2011
Ho ha anunciat ell

El Dalai-lama deixarà de ser líder polític tibetà

Demana al Parlament que cedeixi el poder al poble perquè esculli lliurement els seus representants polítics

10.03.2011 | 11:37
El Dalai Lama durant una conversa amb estudiants a la universitat de Mumbai, el 18 de febrer.

El Dalai-lama ha anunciat aquest dijous que pensa deixar de ser formalment el líder polític del govern tibetà a l'exili. 'Des dels anys 60 vinc dient que els tibetans necessiten un líder escollit de manera lliure per la gent, a la qual li puc tornar el poder', ha dit el Dalai-lama en un discurs. 'Ara hem arribat clarament al moment de dur-ho a terme'. La proposta ha de ser formalment aprovada pel parlament a l'exili tibetà, establert a l'Índia.

Fa temps que el Dalai-lama es veu a ell mateix com a 'semiretrat' del lideratge polític, atès que hi ha un primer ministre que exerceix com a tal a la ciutat de Dharamsala, al nord de l'Índia. El Dalai-lama continua, això sí, com a líder espiritual tibetà.

El Dalai-lama va abandonar el Tibet el 1959, després d'un aixecament frustrat contra el govern xinès. Des d'aleshores viu a l'exili, i des de l'Índia no s'ha cansat de reclamar una 'autonomia significativa' per al Tibet dins la Xina.

Pequín, de la seva banda, continua considerant-lo un separatista perillós responsable d'incitar als disturbis als tibetans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit