La policia francesa va detenir al nord de França quatre presumptes membres d'ETA, entre ells el cap de l'aparell militar de la banda, Alejandro Zobarán Arriola. Els arrestos van ser practicats a la localitat de Beaulencorut, al departament de Pas-de-Calais, prop de la frontera amb Bèlgica. A l'hora de tancar aquesta edició, els altres tres etarres no havien estat idnetificats i l'operació policial estava oberta.

Els arrestats eren vigilats per les Forces de Seguretat franceses des que fa diversos dies es va rebre la denúncia d'un veí que va sospitar d'ells, fet que va fer que es controlessin els seus moviments i se'ls seguís quan es desplaçaven en algun dels vehicles que tenien a la seva disposició.

Després de les detencions, la Policia Judicial francesa (SDAT) va començar a escocollar l'habitatge que ocupaven els etarres, així com els dos vehicles que utilitzaven, que tenien plaques corresponents a altres cotxes del mateix model que els seus.

Hores abans, les autoritats franceses havien detingut a la regió de San Juan de Luz Eider Zuriarrain Mendiguren, presumpta membre d'ETA que ja va ser arrestada el passat 10 de febrer a Baiona. Després d'aquella primera detenció, la Justícia francesa va decretar per a ella la situació de llibertat sota control judicial fins que ahir va ser de nou arrestada, una vegada que els tribunals gals van accedir a l'ordre europea de detenció i lliurament dictada per la Justícia espanyola.

Paral·lelament, França va confirmar la presó per al veterà etarra Gregorio Jiménez Morales, àlies Pistolas, detingut dimarts passat al domicili d'un altre històric de la banda, José Antonio Aguirrebarrena Ruiz de la Cuesta, àlies Tarzán. En aquest sentit, el fill de Tarzán, Ibai Agirrebarrena, integrant de l'organització juvenil il·legalitzada Segi i arrestat dimarts passat, va ser posat en llibertat sense càrrecs a Baiona.

En un altre ordre de coses, Sortu va rebutjar el "presumpte" pla d'ETA d'atemptar contra el lehendakari, Patxi López, així com els últims actes de violència al carrer, i va assegurar que el seu rebuig a la violència, inclosa l'etarra, és "definitiu" i no "un simple compliment formal de la legalitat amb caràcter instrumental". El comando Otazua d'ETA, desarticulat la setmana passada, tenia ordre de vigilar el lehendakari amb la intenció d'atemptar contra ell el juny de l'any passat, durant els actes d'homenatge del primer aniversari de l'assassinat de l'inspector Eduardo Puelles.

Advertència a Sortu

Finalment, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que el rebuig de Sortu al pla d'ETA d'atemptar contra el lehendakari "és millor que el silenci" que hi havia abans entre l'esquerra abertzale, però va avisar que, mentre la banda terrorista segueixi "viva", Sortu "tindrà dificultats".