Els líders de la Unió Europea (UE) van acordar examinar "totes les opcions" per protegir la població civil líbia dels atacs, a condició que hi hagi una base legal "clara" i un suport dels països de la regió. "La seguretat dels ciutadans ha de garantir-se per tots els mitjans", va afirmar el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en finalitzar la cimera. Els països europeus van deixar així la porta oberta a una intervenció militar a Líbia, reclamada pel president francès, Nicolas Sarkozy, qui va arribar a Brussel·les demanant suport a "atacs selectius" contra objectius clau del règim de Moammar al-Gaddafi.

Per part seva, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar "prudència" als socis europeus davant la crisi líbia i va destacar la necessitat que qualsevol intervenció militar al país nord-africà compti amb l'aval legal de Nacions Unides. Zapatero es va alinear amb Alemanya per apostar per la prudència davant de França i el Regne Unit, que aspiraven a parlar amb més claredat d'una eventual intervenció militar.

Per altra banda, Gaddafi va amenaçar Europa de "retirar-se de l'aliança internacional contra el terrorisme" i "aixecar la mà" en el control del fluix d'emigrants cap al vell continent. El líder libi va assegurar que Europa ha de donar suport a Líbia perquè el règim de Trípoli "continua lluitant contra els membres d'Al-Qaeda que han actuat de sobte en algunes ciutats líbies", assumint el seu paper de "soci de l'aliança internacional contra el terrorisme".

Els bombardejos sobre l'àrea residencial propera a la terminal petroliera de Ras Lanuf, a uns 450 quilòmetres a l'oest de Bengasi, van continuar ahir. Les brigades gaddafistes van llançar un atac des de tres punts contra els milicians que intenten mantenir la seva presència en aquesta àrea, durament castigada per terra i aire des de dimarts i des de dijous també des del mar.

Els milicians, que dijous van retrocedir de manera desordenada de la zona més a l'est de Ras Lanuf i van cedir terreny davant l'empenta dels lleials a Gaddafi, intenten recuperar la seva posició, encara que la superioritat en armament dels atacants els ha causat elevades baixes.

A Bengasi, un centenar de persones va formar un S.O.S. humà a la plaça dels Jutjats, a la riba del Mediterrani, per demanar ajuda a la comunitat internacional, mentre les forces de Gaddafi avançaven cap a Ajdabiya.