La piscina del reactor 2 de la central nuclear de Fukushima-1 es troba ara totalment buida de líquid refrigerant, de manera que les barres de combustible nuclear estan completament exposades i podrien començar a escalfar-se, segons ha informat l'empresa que gestiona la planta, Tokyo Electric Power.

La falta de refrigerant es deu al fet que els motors que estan sent utilitzats per bombar aigua del mar fins a aquesta piscina s'han quedat sense combustible.

Anteriorment, Tokyo Electric havia informat que el reactor 2 havia perdut completament el sistema de refrigeració a causa dels danys pel terratrèmol, pel qual havia començat a injectar aigua del mar per refredar les barres de combustible nuclear.

L'escalfament de les barres de combustible nuclear provocaria en poc temps la seva fusió i, a més llarg termini, l'explosió nuclear i l'expulsió a l'atmosfera d'un núvol de partícules radioactives.

El cap de gabinet del Govern japonès, Yukio Edano, ha afirmat que és "improbable" que es produeixi una gran explosió en el reactor 2 de la central nuclear Fukushima-1.

De moment s'ha informat que l'edifici del cor de la planta està intacte, segons recull l'agència de notícies Jiji, que cita l'operador de la planta Tòquio Electric Power Company (Tepco), però el govern local ha advertit els habitants en una zona de 20 quilòmetres a la rodona que no surtin de casa. Set persones, sis d'elles soldats, han desaparegut en l'explosió, segons Jiji.

Durant tot el cap de setmana el Japó ha treballat per evitar una catàstrofe nuclear, i per tenir cura dels milions de persones sense electricitat o aigua potable en la pitjor crisi que pateix el país des de la Segona Guerra Mundial. Es calcula que el terratrèmol de divendres pot haver costat la vida almenys a 10.000 persones. 500.000 persones més han estat desplaçades a causa del tsunami i de l'energia nuclear, segons l'agència estatal de noticies, Kyodo. Tanmateix, l'agència assenyala que milers de persones porten tres nits sense aigua, aliments ni sostre patins unes temperatures molt baixes.

L'agència de notícies Kyodo assegura que s'han trobat 2.000 cossos aquest dilluns a les costes de la prefectura de Miyagi, que es va endur la pitjor part del tsunami.

I a tot això, el Japó s'enfronta aquest dilluns a la rutina. D'entrada, els mercats han començat a fer càlculs sobre el cost econòmic que suposarà refer-se de la tragèdia. De moment, les accions japoneses han caigut a l'entorn d'un cinc per cent, i el ien ha caigut davant del dòlar.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha dit que la situació a la planta nuclear de Fukushima és preocupant, i que les autoritats estan fent l'impossible per evitar que el dany s'estengui.

'El terratrèmol i el tsunami, i l'incident nuclear, han estat la crisi més gran que el Japó en els 65 anys posteriors des del final de la Segona Guerra Mundial', ha dit un Kan de rostre seriós en roda de premsa aquest diumenge.

Fonts oficials han confirmat aquest diumenge que tres reactors nuclears al nord de Tòquio estaven en risc de superar els nivells màxims de temperatura, un fet que fa augmentar les pors sobre una fuita radioactiva incontrolada.

Els enginyers treballen a la desesperada per refredar les barres de combustible als reactors danyats. Si fallessin, els contenidors que encabeixen el cor de la planta podrien fondre's, o fins i tot explotar, alliberant material radioactiu a l'atmosfera.

La tercera economia mundial també afronta apagades controlades del corrent elèctric per conservar energia. Els trens, elements imprescindibles de transport al Japó, continuen oferint menys serveis dels habituals.