Unes 9.500 persones continuaven ahir sense ser localitzades en un poble de la província de Miyagi (situat al nord-est del Japó) que va patir onades de fins a deu metres causades pel tsunami de divendres.

El poble és Minamisanriku, que té una població total de 17.000 persones i on, segons les imatges transmeses per la cadena de televisió NHK, pràcticament no queden edificis en peu o sense que hagin estat negats per les aigües. Segons el portaveu provincial, encara no ha estat possible contactar amb aquestes 9.500 persones desaparegudes i es continuen amb les tasques de recerca.

Les autoritats de la prefectura de Miyagi van assenyalar que gairebé no tenen dades sobre el que ha ocorregut amb aquest poble, a diferència del que passa amb altres localitats pròximes. La cadena japonesa NHK va indicar que la província de Miyagi ha demanat ajuda a l'Exèrcit per localitzar aquests 9.500 habitants de Minamisanriku, dels quals no es té constància.

En un primer moment, els efectius d'emergències de Miyagi van ser capaços de localitzar a un total de 7.500 habitants del poble que es trobaven en refugis de la zona, però aquests prop de 10.000 encara continuen en parador desconegut. A la província de Miyagi, una de les més afectades pel terratrèmol i el tsunami que divendres va castigar el Japó, fins a última hora d'ahir s'havien comptabilitzat 137 morts i 95 desapareguts -d'acord amb les xifres oficials.

Les dimensions de la destrucció

Les dimensions de la destrucció causada pel sisme de 8,8 graus al Japó van començar a conèixer-se a mesura que passaven les hores i a última hora d'ahir es xifraven en almenys 1.700 els morts per la catàstrofe i més de 300.000 els evacuats.

El Govern nipó va decidir ahir desplegar un total de 50.000 militars per atendre les tasques de rescat en una àmplia franja de la seva costa oriental, copejada pel fort terratrèmol i el també devastador tsunami de divendres, que va arrossegar tot al seu pas.

El primer ministre, Naoto Kan, va qualificar el que ha passat com un desastre "sense precedents" per al seu país i va reconèixer que el tsunami posterior va ser molt més gran de l'esperat, ja que va provocar onades de fins a deu metres d'altura.

Miyagi, Iwate i Fukushima van ser les províncies més afectades pel tremolor de mar i terra, que va arribar a esborrar del mapa pobles sencers.

El panorama que oferia ahir la zona era un còmput d'imatges d'onades endinsant-se en el territori nipó, incendis en multitud d'edificis i incomptables destrosses.

L'últim còmput oficial fet públic pel govern japonès parlava de 620 morts i 650 desapareguts, però els mitjans japonesos els incrementaven fins a 1.700 víctimes confirmades i, des que es va produir el sisme, el balanç no ha deixat d'augmentar.

En cinc províncies situades a la costa oriental de l'arxipèlag japonès, més de 300.000 persones van ser evacuades; mentre es calcula que 3.400 edificis van quedar destruïts i es van produir 200 incendis, i ja són 5,5 milions els japonesos que s'han quedat sense electricitat.

A la província d'Iwate, ciutats com ara la població costanera de Rikuzen Taka, de 24.709 habitants, pràcticament van desaparèixer. "Més del 90 per cent de les cases de tres localitats costaneres han estat arrasades pel tsunami. Si miro des del quart pis de l'ajuntament, no veig cases que estiguin en peu", va comentar a l'agència Kyodo un funcionari municipal de Futaba, pertanyent a la província de Fukushima.

La cadena de televisió NHK no para d'emetre constantment les impactants imatges de com, en algunes localitats, el tsunami es va portar pel davant edificis i cotxes; mentres, de tant en tant, una alerta en un mapa del Japó avisa que un altre tremolor és a punt de succeir.

Parlament paralitzat

El Parlament japonès no reprendrà la seva activitat aquest dilluns, tal com s'havia previst en un primer moment; mentre que els tres principals fabricants d'automòbils nipons, entre els quals hi ha el líder mundial Toyota, han decidit paralitzar la producció aquest dia a totes les seves fàbriques arreu del Japó.

A més, aquest diumenge no es correrà la Marató Femenina de Nagoya (al centre del Japó) tal com estava programat; de la mateixa manera que s'ha paralitzat la Lliga Japonesa de Futbol, suspesa aquest cap de setmana, de la mateixa manera que les competicions de beisbol.