El Govern xilè va aixecar l'alarma de tsunami emesa divendres després del terratrèmol al Japó en tot el territori nacional, segons va anunciar ahir la portaveu de l'Executiu, Ena von Baer. Amb això es posa fi a l'estat d'alarma que en les últimes hores estava vigent a Arica, Iquique i Caldera, al nord, així com a l'àrea de Constitució i Talcahuano, al sud, afectat pel tsunami de febrer de 2010.

No obstant això, en el seu últim informe, el Servei Hidrogràfic i Oceanogràfic de l'Armada (SHOA) estimava que en aquestes cinc localitats hi podia haver encara variacions de 0,2 a 1,5 metres sobre el nivell mitjà del mar. "Aquestes variacions poden mantenir-se per algunes hores i produeixen corrents en el mar, pel que demanem a la població que no realitzi activitats a l'aigua. L'autoritat marítima controlarà aquestes activitats", va recalcar Ena von Vaer.

Els efectes del devastador terratrèmol de divendres al Japó es van sentir durant la matinada a Xile en forma de marejades i inundacions menors en alguns punts del litoral que no van causar ferits ni danys d'importància, segons van assenyalar les autoritats.

La portaveu va destacar que l'evacuació massiva de les zones inundables de tot el litoral del país, de 4.000 quilòmetres d'extensió, es va realitzar des de la tarda de divendres "en completa normalitat, sense haver de lamentar cap víctima".

Califòrnia en emergència

Per la seva part, el governador de Califòrnia, Jerry Brown, va declarar ahir l'estat d'emergència per als quatre comtats del nord de l'estat afectats pel tsunami del Pacífic l'impacte del qual va deixar nombrosos destrosses en ports i platges.

El sisme submarí originat pel terratrèmol del Japó va causar inundacions en zones costaneres de Hawaii, així com en punts dels estats d'Oregon i Califòrnia. Un dels llocs més afectats per l'onatge va ser la localitat de Crescent City, situada en una badia del comtat Del Norte coneguda per ser vulnerable als tsunamis. El seu port va quedar destruït per la marea i les embarcacions van patir importants danys, el mateix que alguns edificis. Una persona va ser arrossegada per l'aigua en aquesta ciutat i estava desapareguda. A més, diversos veïns van haver de ser evacuats per les autoritats.

Hawai també va patir els efectes del tsunami el matí de divendres i alguns punts de Big Island i Maui van experimentar inundacions quan onades de 2 metres van copejar la costa. A Oregon, quatre persones van resultar ferides en ser arrossegades per la marea.

Las autoritats van mantenir l'alerta pel sisme submarí en previsió que amb la marea alta es produeixin noves crescudes del mar. La declaració d'emergència del governador Brown va entrar ja en efecte per als comtats Del Norte, Humboldt, San Mateo i Santa Cruz que podran accedir ara als recursos estatals per fer front a les destrosses i necessitats de la gent.