Les autoritats japoneses han declarat l'estat d'emergència nuclear per a una altra planta atòmica, a Onagawa, a causa de l´elevat nivell de radioactivitat, ha informat avui en un comunicat l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) a Viena.

Japó ha comunicat a l´OIEA que l'operadora de la central nuclear d´Onagawa, Tohoku Electric Power Company, ha fixat el nivell d'emergència d'aquesta central en 1, el més baix de l'escala, després del devastador terratrèmol del passat divendres al Japó.

Les autoritats nipones han dit a l'organisme de l'ONU que "els tres reactors a la planta nuclear d´Onagawa estan sota control".

Segons l'OIEA, la declaració d'alerta ha estat a causa de "la lectura dels nivells de radioactivitat permesa als voltants de la planta. Les autoritats japoneses estan investigant la font de la radiació".

La central atòmica d´Onagawa està ubicada a la prefectura de Miyagi, uns 450 quilòmetres al nord de Tòquio, una zona afectada pel sisme de 9,0 graus a l'escala de Richter del passat divendres, el més fort mai registrat al Japó fins ara.

El tremolor i el posterior "tsunami" va afectar greument també a dos dels sis reactors de la central nuclear de Fukushima, uns 150 quilòmetres al sud d´Onagawa, a la costa oriental del Japó.

En el cas de Fukushima, les autoritats nipones han informat a l´OIEA que l'operació de ventilar el sistema de contenció del reactor número 3 ha començat avui al matí per permetre que la fuga controlada de vapor rebaixi la pressió a l'interior del vas de contenció del reactor.

Aquest procediment s´ha aplicat després que fallessin diversos intents de refrigerar la planta, primer amb aigua normal i després amb aigua de mar, ha afegit el comunicat de l´OIEA.

No obstant això, els experts japonesos no han precisat si la sortida de vapor ha contribuït a augmentar el nivell de radioactivitat a l'entorn de les instal·lacions, encara que sí han advertit "una possible acumulació d'hidrogen".

Una acumulació d'hidrogen semblant va poder ser la causa de l'explosió ocorreguda ahir al reactor número 1 (dels sis existents) a Fukushima, que va destruir la teulada i les parets exteriors, tal com es va poder veure per la televisió nipona.

L'OIEA, responsable de vetllar per la seguretat de les centrals nuclears, ha ofert els seus bons oficis per donar suport al Japó després del terratrèmol en el marc de la Convenció d'Assistència vigent.