El primer ministre japonès, Naoto Kan, s'ha mostrat convençut aquest diumenge que, després del desastre causat pel terratrèmol i el tsunami que aquest divendres van sacsejar el nord-est del país, el Japó afronta la pitjor crisi des de la II Guerra Mundial.

Amb tot, Kan ha declarat que la crisi actual no té les mateixes dimensions que el desastre nuclear de Txernòbil, el 1986. 'Hi ha hagut una fuita de radiació, però no hi ha informes que s'hagin alliberat grans quantitats de radiació', ha anunciat l'agència de notícies Jiji citant el primer ministre. 'És essencialment diferent a l'accident de Txernòbil i treballem per prevenir que s'estenguin els danys', ha afegit.

El Japó afronta una greu crisi humanitària després que el devastador terratrèmol i tsunami de divendres deixessin milions de persones sense aigua, electricitat i fins i tot llar. El país es mobilitza per repartir aliments, aigua i combustible a les zones afectades, i rescatar els supervivents atrapats en els edificis malmesos pel sisme.

'M'agradaria creure que encara hi ha supervivents', explica Masaru Kudo, un dels 100.000 soldats que s'han desplaçat a Rikuzentakata, al nord del país, per ajudar en les tasques de rescat. Barris sencers van quedar submergits per les onades, que es van empassar 5.000 llars. Prop d'1,8 milions de llars arreu del país s'han quedat sense electricitat, segons dades del ministeri japonès de Salut, Treball i Benestar.

Més de 350.000 persones han estat ja evacuades del nord-est del Japó. Només de la zona propera a la planta d'energia nuclear de Fukushima, ja s'han evacuat fins a 140.000 persones, que han estat analitzades per saber si estan contaminades de radiació nuclear.

Les autoritats calculen que més de 10.000 persones podrien haver mort pel terratrèmol, tot i que l'agència de notícies Kyodo considera que la xifra podria augmentar perquè les autoritats locals han perdut el contacte amb desenes de milers de persones.

L'últim balanç oficial eleva el nombre de morts a 1.353

Les autoritats nipones han elevat el nombre de morts pel terratrèmol i el tsunami de divendres passat a 1.353. A més, 1.086 persones es troben desaparegudes, segons informa la cadena estatunidenca CNN.