14 de març de 2011
14.03.2011
Tragèdia al Japó

L'OMS posa a disposició els seus experts nuclears

Els especialistes estan preparats però no viatjaran al Japó fins que les autoritats ho sol·licitin

15.03.2011 | 08:59

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat en alerta la seva xarxa global d'experts en salut especialitzats en desastres nuclears com a part de la seva resposta a la crisi de la planta nuclear del Japó després del terratrèmol.

La Xarxa d'Assistència per a Emergències Mèdiques relacionades amb la Radiació (REMPAN) està formada per més de 40 institucions especialitzades, amb experts en medicina d'emergències relacionades amb radiació, intervencions de salut pública i seguiment a llarg termini.

Aquests especialistes estan pendents de la situació al Japó, on no viatjaran si no és que les autoritats japoneses requereixin la seva ajuda. Tot i això, diverses institucions que formen part de la REMPAN tenen la seu al Japó, de manera que el país té experts nacionals d'alt nivell.

L'Oficina Regional del Pacífic Occidental de l'OMS (WPRO, en anglès), amb seu a Manila, ha activat ja el seu grup per al maneig d'emergències, que ha seguit l'evolució de la situació en estreta comunicació amb el Ministeri de Salut, Treball i Benestar Social del Japó i amb l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA), amb base a Viena.

Les autoritats japoneses van confirmar que es va produir una explosió a la Unitat 1 de la instal·lació nuclear de Fukushima Daiichi. Tot i això, van informar que l'incident no va afectar el nucli del reactor i que la contenció al voltant del nucli del reactor ha quedat intacta.

Les autoritats diuen que el sistema de refrigeració de la Unitat 3 en el complex Fukushima Daiichi tampoc funciona a ple rendiment. Mentrestant, els ciutadans que vivien en 20 quilòmetres al voltant d'aquestes instal·lacions ja han estat evacuats.

Per la seva banda, el director regional per al Pacífic Occidental de l'OMS, Shin Young Soo, ha elogiat la resposta de les autoritats japoneses. "El Japó té una enorme experiència en tots els aspectes de l'energia nuclear. Estan prenent les precaucions adequades implementant les mesures protectores, inclosa l'evacuació de les persones que viuen prop de les plantes", ha dit.

L'emergència nuclear va continuar al terratrèmol de 9 graus de magnitud en l'escala de Richter -elevat en aquesta escala a partir dels 8,9 graus que abans havia declarat l'Agència Japonesa de Meteorologia- que va sacsejar el nord-est de la costa del Japó el darrer 11 de març.

El tremolor més fort que s'ha registrat en aquest país va provocar un tsunami que va devastar les zones costaneres de Tohoku i el sud d'Hokkaido. Tot i que una àmplia àrea del Pacífic estava sota alerta de tsunami, les alertes ja s'han retirat.

Segons les xifres oficials del Govern japonès, fins al darrer 13 de març, 782 persones han mort, 1.439 han quedat ferides i un mínim de 639 continuen en parador desconegut. S'espera que aquestes xifres augmentin. Diversos mitjans estan informant ja que més de 1.000 persones podrien haver mort en aquesta tragèdia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook