El primer ministre nipó, Naoto Kan, va afirmar ahir que el terratrèmol i el tsunami de divendres passat han submergit al Japó en la seva pitjor crisi des del final de la II Guerra Mundial. En una compareixença a la televisió, Kan va afirmar que el futur del Japó es veurà determinat per la manera que s'enfronti a aquesta tragèdia. "No serà fàcil, però superarem aquesta crisi, com hem fet en el passat", va assegurar el cap del Govern de Tòquio.

Una de les primeres mesures ha estat autoritzar a les empreses Tòquio Electric Power i Tohoku Electric Power a efectuar talls d'electricitat de fins a tres hores de durada al dia, a partir d'avui, per garantir el subministrament a les zones del nord-est del país afectades pel tremolor i posterior tsunami.

El líder nipó va indicar que les companyies podran interrompre el proveïment si ho necessiten i prendre electricitat d'altres empreses per evitar apagades a les províncies de Aomori, Iwate, Miyagi i Fukushima. Kan va advertir de les "greus conseqüències" que tindria per a l'economia un subministrament elèctric irregular, com una escassetat de menjar o aigua potable. Així, dos dies després del terratrèmol al nord-est del Japó, milions de persones seguien ahir sense electricitat ni aigua corrent a les zones afectades.

Mentrestant, segons el recompte oficial, ascendeix ja a 1.353 el nombre de morts després del terratrèmol, catalogat ara per les autoritats japoneses de magnitud 9 en l'escala de Richte, i 1.085 els desapareguts a causa del desastre.

Pero el nombre de morts a la província Miyagi, la més afectada, pot superar els 10.000, va assegurar ahir el cap de la policia d'aquesta província Naoto Takeuchi. A Miyagi continuen sense localitzar 9.500 habitants de Minamisanriku, un poble que va ser pràcticament arrasat pel tsunami.

Kan va va dir que la situació és "preocupant", al temps que va mostrar la gratitud i "respecte" per la calma que la població japonesa ha fet front al sisme. "És la crisi més greu per al Japó des que va acabar la guerra fa 65 anys", va dir.

Els militars lideren el rescat

D'altra banda, uns 100.000 militars japonesos, recolzats per socorristes de gairebé 70 països i un portaavions nord-americà, treballaven des d'ahir en el complicat operatiu de rescat al nord-est del Japó.

Fins a 200 cadàvers van ser trobats ahir al matí prop de la costa oriental de l'illa de Honshu, mentre els equips de rescat lluitaven per arribar a les zones devastades i pentinen el litoral a la recerca de víctimes del sisme. Segons l'agència Kyodo, l'onada gegant de deu metres d'altura es va portar per davant el 90 per cent de les cases en tres pobles costaners de Fukushima, que a més s'enfronta al perill que entranya el sobreescalfament de diversos reactors de dues plantes nuclears.

Els equips de salvament estan coordinats per les Forces d'Auto Defensa del Japó, que equivalen a l'Exèrcit i el desplegament del qual va ser elevat ahir de 50.000 a 100.000 efectius per ordre del primer ministre nipó, Naoto Kan. "Demano el major esforç per salvar les vides de quantes més persones sigui possible. Ho donarem tot per rescatar a aquells que estiguin aïllats", va declarar Kan a la seva sortida de la reunió d'emergència del Govern.

No obstant això, les autoritats temen que centenars o milers de persones es veiessin arrossegats a alta mar. Un home va ser rescatat ahir per un patruller que el va localitzar agafat a una fusta flotant a quinze quilòmetres de terra ferma.

Fuentes oficials van explicar a Kyodo que les tasques s'estan veient dificultades per l'enorme extensió de l'àrea afectada, les constants rèpliques del sisme i els problemes per accedir a pobles sencers ara parcialment submergits per l'aigua. Els 380.000 evacuats van passar la nit en 1.400 refugis, alguns a les fosques pels cada vegada més freqüents talls de llum.