Els rebels es van retirar de la població líbia de Brega després dels bombardejos de l'aviació de Moammar al-Gaddafi, segons va informar la televisió estatal. En concret, la cadena, que va citar una font de l'exèrcit, va informar que les forces lleials a Gaddafi van expulsar les "bandes armades" de la població, situada al centre-est del país. "Brega ha quedat neta de bandes armades", va assegurar la font, segons la televisió pública.

Testimonis presencials van confirmar la retirada dels rebels en declaracions a l'agència de notícies Reuters. L'exèrcit va aconseguir avançar diversos quilòmetres cap a l'est, la zona controlada pels rebels, malgrat els esforços de les milícies contràries a Gaddafi, mal armades i gairebé sense organització. La presa de Brega podria ser-ne clau, ja que és un dels principals ports per a l'embarcament dels hidrocarburs, indústria fonamental per a l'economia líbia.

Mentrestant, els enfrontaments d'ahir entre les forces lleials al dictador Gaddafi i els rebels es van situar a Misrata, aïllada al feu gaddafista de l'oest del país, on almenys dos civils van morir.

Mentrestant, el govern libi va afirmar en un comunicat divulgat per la televisió estatal que la decisió de la Lliga Àrab de demanar una zona d'exclusió aèria sobre el país està basada en "al·legacions falses i una distorsió clara de les realitats i del que passa sobre el terreny". "Hem demanat diverses vegades l'enviament de comitès d'investigació i hauria estat millor que el consell de la Lliga enviés un comitè d'investigació primer, en comptes d'emetre una resolució basada en mentides", afirmava el comunicat del Comitè Popular General per a la Comunicació Estrangera i la Cooperació Internacional.

Líbia, que està suspesa com a membre des del passat 22 de febrer, va dir també a través de la televisió estatal que dóna la benvinguda a una delegació de la Unió Africana, la missió de la qual es va comprometre a facilitar.

Respecte a l'assassinat del càmera qatarí del canal Al Yazira, Ali Hassan al Yaber, emboscat per desconeguts dissabte prop de Bengasi, una comentarista de la televisió estatal líbia va afirmar que "no és costum de Gaddafi" aquest tipus de successos. La mateixa comentarista va afegir que el govern libi fins i tot ha facilitat vehicles amb conductor als corresponsals estrangers per fer més fàcil el seu treball. Els informadors estrangers han denunciat reiteradament restriccions a la seva feina, incloses detencions i en el cas d'un equip de la BBC tortures i un simulacre d'execució.

L'ONU demana accés al país

En paral·lel, l'ONU va demanar ahir a les autoritats de Líbia que li permetin accedir a totes les zones on es desenvolupa el conflicte, tant les controlades pel Govern com les preses pels rebels, per avaluar l'impacte de la violència en la població civil, segons va informar el coordinador humanitari de les Nacions Unides per a Líbia, Rashid Jalikov.