L'alarma nuclear a la central de Fukushima creix per moments. Per primera vegada les autoritats van reconèixer que podrien existir danys a l'edifici de contenció del reactor número 2 de la planta. Això donaria a entendre que una fuga radioactiva és possible. Es tracta del mur que és més prop del reactor. Aquest seria el primer dany en un mur de contenció de la planta Fukushima 1. A darrera hora del dia el Govern va confirmar l'existència d'una nova explosió al reactor número 2.

El Japó va informar a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) que havia començat a injectar aigua marina en el reactor 2 de la planta nuclear de Fukushima Daiichi per evitar un sobreescalfament del nucli. "Les autoritats japoneses van informar l'OIEA que el reactor 2 de Fukushima Daiichi va experimentar un descens dels nivells del líquid refrigerant al nucli del reactor. "Les autoritats van començar a injectar aigua de mar en el reactor per mantenir la refrigeració", va explicar l'organització en un comunicat difós a Viena. Els sistemes de refrigeració de tres reactors de Fukushima Daiichi estan avariats i dues explosions es van produir en els reactors 1 i 3, però el blindatge de contenció va aguantar i va evitar així que sortís radiació a l'atmosfera.

183.000 evacuats

La central nuclear va ser danyada pel devastador terratrèmol i posterior tsunami de divendres passat a la costa oriental nipona i, per evitar riscos davant una possible fuga radioactiva, les autoritats van evacuar 183.000 persones, segons l'OIEA. A més, les autoritats nipones van distribuir 230.000 unitats de iode entre els centres d'evacuació, però encara no havien estat lliurades als allà desplaçats, d'acord amb l'agència nuclear de l'ONU.

El temor se centra ara en els reactors 2 i 3 de Fukushima, mentre que la temperatura a l'1 havia baixat i és estable, segons Tòquio Electric Power (TEPCO).

TEPCO va indicar que les barres de combustible podrien haver registrat una fusió parcial a causa del sobreescalfament en el reactor número 2, per una avaria del sistema de refrigeració. L'empresa també va confirmar que hi va haver un moment en el qual les barres van quedar totalment exposades en baixar el nivell de l'aigua que les envoltava, quan la bomba que injectava el líquid al reactor es va aturar a falta de combustible. Va ser llavors quan es va produir una situació de sobreescalfament que va conduir a la possible fusió del nucli, un procés que pot provocar l'alliberament d'una elevada quantitat de radioactivitat. Posteriorment, els nivells d'aigua es van recuperar fins a cobrir 30 centímetres a la part inferior de les barres. A causa d'aquesta explosió, onze persones van resultar ferides, entre elles un membre de les Forces d'Autodefensa. L'explosió es va produir al recipient secundari de contenció del reactor número 3 a la planta 1 (Daiichi) de Fukushima, situada a uns 270 quilòmetres de Tòquio. El ministre portaveu japonès, Yukio Edano, va assegurar que el recipient primari del reactor estava intacte i que el nivell de radioactivitat a cinc quilòmetres del lloc era similar al de diumenge, fet pel qual va descartar "una fuga massiva".

La deflagració es va produir dos dies després de l'ocorreguda a l'edifici del reactor número 1 d'aquesta mateixa central, que amb 40 anys, és la més antiga de la zona. Un nou sisme de 6,2 graus de magnitud -l'última de les gairebé 280 rèpliques- es va produir poc després de les tres de la tarda hora local amb epicentre a l'oceà Pacífic.