La canceller alemanya, Angela Merkel, va deixar en suspens la seva recent aprovada prolongació del funcionament de les 17 centrals nuclears del país, en plena alarma per la situació dels reactors japonesos i a les portes de tres importants cites electorals a regions del país. El govern de Merkel va fer marxa enrere al seu pla de prolongar la vida de les centrals atòmiques gràcies a una moratòria de tres mesos, fet que a la pràctica implica la desconnexió immediata dels reactors més antics -Biblis A i Neckarwestheim I, entre d'altres- ja que el seu període d'activitat previst havia expirat.

Es tracta "d'una moratòria durant la qual s'analitzarà la nova situació de seguretat tenint en compte el que ha passat al Japó", va indicar la canceller, qui va posar èmfasi en les "imatges apocalíptiques" d'allò succeït en aquell país, tant en el que fa referència al sisme i posterior tsunami com en les avaries a les seves centrals.

Per part seva, els països de la UE van avalar analitzar la resistència de les centrals nuclears europees. "La reacció dels ministres de Medi Ambient ha estat molt favorable a aquesta proposta", formulada per Àustria, va assenyalar la secretària d'Estat espanyola de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, després d'una reunió del Consell de Ministres de Medi Ambient.

Segons Ribera, tots els Estats membres de la UE, inclosos els partidaris de l'energia nuclear, han estat d'acord que "és important esgotar qualsevol possibilitat de millora en les garanties de seguretat de la població". Els titulars de Medi Ambient van voler tractar la qüestió en un debat informal convocat al matí davant la gravetat dels esdeveniments al Japó.

Situació a Espanya

Pel que fa a Espanya, diferents ministres van afirmar que les dues explosions registrades a dos reactors nuclears del Japó no justifiquen obrir ara un debat sobre l'energia nuclear. Aquesta és l'opinió que van manifestar diferents membres del Govern, entre ells Elena Salgado, que va advocar per "una perspectiva més global" abans de prendre una decisió, o de Miguel Sebastián i Cristina Garmendia, que van assegurar que les centrals espanyoles són "segures". El PP també va advocar per la seguretat i pel "mix energètic", mentre el PSOE veu "precipitat" treure conclusions. Altres es van mostrar clarament antinuclears, com Cayo Lara, que va advertir que "ahir va ser Txernóbil i avui el Japó".

Finalment, el president del Col·legi oficial de Geòlegs (ICOG), Luis Suárez, va afirmar que totes les centrals nuclears d'Espanya estan fora de risc sísmic, encara que va assenyalar la importància d'actualitzar els estudis geològics, sísmics i de possibles falles actives.