Els països de la Unió Europea i la indústria nuclear han aconseguit avui un "consens" per sotmetre les centrals nuclears europees a proves de resistència per comprovar la seva seguretat, segons ha anunciat el comissari d'Energia, Günther Oettinger, que ha matisat que es tracta de proves de caràcter "voluntari" i que espera que es realitzin "en el curs d'aquest any".

"El principi ha estat acceptat, però es farà voluntàriament", ha declarat en roda de premsa a Brussel·les, després de la reunió extraordinària que ha convocat per examinar amb les 27 autoritats nacionals de seguretat nuclear, governs i sector la crisi japonesa i les conseqüències per a Europa.

Els detalls de les proves d'estrès es perfilaran en les pròximes setmanes en una nova reunió d'alt nivell, amb l'objectiu de fixar "regles severes", ha explicat el comissari. Es realitzaran en qualsevol cas per experts "independents" i "en el curs d'aquest any".

Brussel·les també preveu "invitar" els països veïns de la Unió Europea a posar en pràctica tests similars per posar a prova també la seguretat de les seves centrals.