L'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, capturat la setmana passada després de 16 anys de fuga, va ser extradit ahir per Sèrbia, a plena llum del dia i sota fortes mesures de seguretat, al Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII). L'home que durant anys va ser conegut com "el carnisser dels Balcans" va arribar a Holanda a darrera hora de la tarda.

La ministra sèrbia de Justícia, Snezana Malovic, havia signat poc abans l'autorització per a la seva extradició, últim pas per complir els requisits establerts per la llei sèrbia. "Amb l'extradició de Mladic, Sèrbia ha complert el seu compromís internacional i moral", va assegurar la ministra. Va afegir que aquesta captura i extradició "representa una clara confirmació de la sincera determinació de Sèrbia a completar la cooperació amb el TPII". "A més, és un clar missatge a tots els acusats de crims de guerra que seran portats davant la Justícia", va concloure Malovic.

El TPII reclama encara la captura i lliurament de Goran Hadzic, exlíder dels serbis de Croàcia, únic inculpat de crims de guerra per la Haia que segueix en llibertat.

L'exgeneral serbobosnià va arribar al seu últim amagatall, a la casa d'un cosí al nord de Belgrad, fa només dos mesos. L'acusat va ser portat a casa seva, a l'aldea de Lazarevo, per la falta de recursos econòmics.

Per altra banda, unes 10.000 persones van expressar el seu suport i admiració a Banja Luka, a la República Sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, per Mladic. La manifestació, que va transcórrer sense incidents, va ser organitzada per l'Organització de Combatents de la República Sèrbia a Bòsnia, i les autoritats van facilitar el transport en autobusos per a aquells que van voler-hi participar.