Espanya va vendre a Líbia durant l'any 2010 material de defensa per un import d'11,2 milions d'euros, que va anar a parar en la seva totalitat a les Forces Armades d'aquest país, segons es recull a l'informe elaborat per la Secretaria d'Estat de Comerç Exterior corresponent al passat any. Les exportacions al règim de Moammar al-Gaddafi van consistir en ulleres de visió nocturna (7,84 milions d'euros) i peces per a la reparació i actualització de motors d'aeronaus (3,38 milions). Aquestes operacions van representar un 1 per cent del total de l'armament exportat en el passat exercici, que va arribar als 1.128,3 milions d'euros.

Per altra banda, el Govern manté la seva intenció de continuar en l'operació militar internacional a Líbia, fet pel qual té previst aprovar, probablement al Consell de Ministres del proper dia 17, la pròrroga de la missió, que acaba el 22 de juny. Tenint en compte la situació de l'operació a Líbia i la decisió de l'OTAN d'estendre per 90 dies més, fins a finals de setembre, la seva missió, l'Executiu plantejarà gairebé amb tota probabilitat demanar una pròrroga per mantenir el desplegament del contingent espanyol.

Pel que fa a Síria, almenys quinze persones van morir al nord de Damasc pels bombardejos de l'Exèrcit, segons una ONG, en un nou episodi de violència, just després que el règim sirià anunciés dimecres la formació d'un organisme per iniciar el diàleg nacional.

El grup Comitès Locals de Coordinació a Síria va revelar a Facebook que els bombardejos es van registrar a la localitat de Roston, al nord de la capital, i que en ells es van utilitzar tancs i aviació. Aquests Comitès, que recopilen la informació sobre les manifestacions i l'actuació policial, van explicar que els atacs van afectar les mesquites d'Abu Baker i Abdul Rahman i la principal panificadora de la ciutat, situada prop d'Homs.

Per part seva, l'oposició siriana, reunida a la ciutat turca d'Antalya, va tancar files i va llançar un missatge d'unitat per concentrar-se a donar suport a les protestes contra el règim i exigir la sortida del president Bashir Al-Asad. Uns 300 dissidents pertanyents a diferents grups opositors van aprovar una declaració que marca com a objectiu la caiguda d'Asad.

Noves víctimes al Iemen

En un altre ordre de coses, el president Ali Abdul·là Salih encara està disposat a signar el pla del Consell de Cooperació del Golf Pèrsic (CCG) per resoldre la crisi política que viu el país, va afirmar una font d'alt rang del Govern, tot destacant la disposició del mandatari a subscriure la iniciativa per a un traspàs pacífic del poder, que ja va ser rubricada pel governant Partit del Congrés Popular General. En tot cas, almenys set soldats iemenites i sis combatents de grups tribals fidels al xeic opositor Sadeq Abdul·là al Ahmar van morir en enfrontaments a Sanà. Els xocs es van registrar al barri d'Al Hasba.