El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha sobreviscut aquest dijous a una moció de censura, perquè ha promès als membres del seu grup parlamentari que volien fer-lo dimitir, que sortirà del govern un cop se solucioni la pitjor crisi nuclear que ha viscut mai el país. Kan mantindrà el seu càrrec fins a la tardor, segons informa Reuters, fet que li permet preparar l'ampliació del pressupost, necessària per tal d'aportar fons per la reconstrucció del país, a causa del terratrèmol i el tsunami.

La moció de censura es volia promoure perquè tant el partit a l'oposició com membres del partit de Kan, consideren que el primer ministre no està fent res per solucionar la paràlisi política que viu el país.

Gràcies a les negociacions, el primer ministre ha superat amb bon resultat la moció al Parlament, organitzada pel partit a l'oposició per criticar com ha portat la pitjor crisi nipona des de la segona guerra mundial: 293 vots en contra a 152 vots a favor de la seva dimissió.

Tot i així, Kan cada vegada té menys suport fins i tot dins del seu propi partit, i aquest fet podria ser utilitzat pels membres a l'oposició per obstruir els acords en termes de taxes i reformes en la seguretat social, necessaris per poder solucionar el gran deute que afronta el Japó.

"No ha suposat cap canvi, perquè la incertesa política encara existeix", ha dit Seiji Adachi, economista del Deutsche Securities a Tokio. "Almenys s'ha evitat la pitjor solució; si la moció de censura hagués prosperat, hauria creat un buit polític, que alhora hauria retardat la reconstrucció del país", ha afegit.

Futura dimissió

En unes breus paraules després de superar la moció, Kan ha confirmat als advocats del seu propi partit, el Partit Democràtic de Japó, que dimitirà més tard, un cop solucionada la crisi, però sense especificar quan.

Fonts del propi partit han suggerit que la seva dimissió podria ser després de l'ampliació del pressupost, que es portarà a terme entre els mesos de l'agost i el setembre.

"M'agradaria donar pas a les noves generacions, però abans he de portar a terme el meu rol, que consisteix en solucionar el desastre", ha afirmat el primer ministre.

Els votants japonesos han anat retirant la seva confiança en el primer ministre japonès, que fa un any que va pujar al poder, però segons han informat els experts a Reuters, segurament veuran bé que Kan no dimiteixi enmig de la crisi que viu el país.