Alfredo Pérez Rubalcaba ja exerceix de líder del PSOE. El 25 de maig, just un dia abans que Carme Chacón anunciés que feia "un pas enrere" abandonat la cursa de les primàries perquè el partit fes "un pas endavant", Rubalcaba es reunia a la casa dels Canonges amb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida per intentar aconseguir el suport parlamentari de CiU i donar estabilitat al PSOE fins al final d'aquesta legislatura.

Aquesta estabilitat passa, sobretot, per aconseguir aprovar els pressupostos espanyols del 2012, un fet que evitaria haver d'avançar eleccions i donaria 10 mesos de coll al candidat socialista per remuntar la davallada electoral del partit davant del PP evidenciada el 22-M.

Diversos mitjans es fan ressò aquest dijous de la reunió, alguns dels quals com El Periódico la situen el 26 de maig, una reunió que hauria demanat el candidat socialista espanyol. D'entrada, però, CiU va dir que no votaria favorablement als pressupostos. Era l'hora, esclar, de les contrapartides.

Contrapartides que passarien, en primer lloc, pel pagament dels 1.450 milions d'euros que Espanya deu a Catalunya en concepte de Fons de Competitivitat -una xifra que ajudaria a reduir considerablement el dèficit del 2,66% dels pressupostos de la Generalitat per al 2011, el doble de l'1,3% marcat per Madrid-, però que no quedarien aquí. També hi hauria sobre la taula altres temes com la gestió de l'aeroport del Prat, inversions en infraestructures com Rodalies de Renfe o el pacte fiscal que Mas defensa com a punt estrella del programa de CiU.

Aquest últim punt quedaria supeditat a una hipotètica victòria de Rubalcaba a les eleccions generals, però a les ments pensants de CiU no se'ls escapa que, en cas de perdre, és un candidat prou ferm per evitar la majoria absoluta del PP. Una majoria simple dels populars donaria també prou marge de maniobra als nacionalistes catalans per negociar al Congrés les seves reivindicacions.

Cap de les dues parts va anar més enllà, segons recullen els mitjans, d'aquesta primera ensenyada de cartes, i es van donar dues setmanes de marge per tornar-ne a parlar. Rubalcaba hauria exposat també la necessitat de sumar suports a les reformes legislatives que el PSOE té en cartera, entre elles la laboral, un extrem que CiU també es va apuntar.

En cap cas es va parlar de política catalana ni, per tant, del paper que el PSC hauria d'exercir en un maldecap més pròxim a CiU, com és l'aprovació dels pressupostos catalans presentats tot just aquest dimecres al Parlament de Catalunya.

Com a dimensió icònica de la trobada, sobre la taula també hi hauria hagut algun gest del govern espanyol cap al català de gran valor simbòlic. La Vanguardia assegura que des de l'executiu central no s'hauria vist malament cedir a Catalunya l'arxiu fotogràfic Centelles, arxiu que el Ministeri de Cultura va comprar després que es trenquessin les negociacions entre els hereus del fotògraf i el Departament de Cultura aleshores comanat pel republicà Joan Manuel Tresserras.