Els cadàvers d'uns 150 refugiats africans fugits de Líbia haurien estat recuperats davant de les costes de Tunisia després que dimarts passat naufragués l'embarcació en la qual intentaven arribar il·legalment a Europa, segons l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). "De moment s'han trobat els cossos de 150 refugiats davant de les costes de l'illa tunisiana de Kerkennah", va afirmar una responsable d'Acnur, Carole Laleve. "Les operacions de recerca continuen", va afegir.

Hores després, la Guàrdia Marítima tunisiana, responsable de les operacions d'auxili, va desmentir haver rescatat els cadàvers dels immigrants desapareguts dimarts. "Hem recuperat només els dos cossos de dijous" i "hem suspès les operacions de recerca degut al mal temps", va assegurar el director de la Guàrdia Marítima, Lotfi Baili.

L'embarcació es va trobar amb problemes dimarts passat a uns 20 quilòmetres de Kerkennah quan es dirigia a Itàlia. El guardacostes i militars tunisians van rescatar 570 persones, però moltes altres van caure a l'aigua a causa de l'estampida que es va produir a la fràgil embarcació en què viatjaven i del temporal, que van acabar provocant el naufragi. Les autoritats tunisianes van parlar d'uns 250 desapareguts.

Els testimonis

A Ginebra, el portaveu d'Acnur Adrian Edwards va afirmar que els seus companys presents a Tunisia han parlat amb alguns supervivents, que els han explicat que el vaixell en el qual navegaven estava dirigit per "una tripulació contractada ad hoc amb poca o cap experiència marítima".

Maeve O'Donnell, ajudant de les operacions a Tunisia de l'Organització Internacional per a les Migracions, va indicar que un supervivent va explicar que "pujar a l'embarcació va ser el pitjor error de la meva vida". "Portaven tres o quatre dies navegant quan el vaixell va xocar contra alguna cosa que hi havia sota l'aigua. Van estar atrapats diversos dies durant els quals només van poder beure aigua de mar i aigua del motor de l'embarcació", va explicar O'Donnell basant-se en les declaracions d'un refugiat que va poder sobreviure.