La primera compareixença davant del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII) de l'excomandant serbobosnià Ratko Mladic, un dels presumptes criminals de guerra més importants del món, ha acabat sense que l'acusat es declarés innocent o culpable dels "monstruosos" càrrecs que se li imputen, raó per la qual el jutge ha fixat per al 4 de juliol la propera sessió del procés. En la seva declaració, l'exgeneral li ha tret el protagonisme al seu antic soci Radovan Karadzic. "He defensat a la meva gent i al meu país", ha al·legat l'acusat.

Mladic, antic comandant militar dels serbobosnians durant la guerra de Bòsnia, va ser detingut el passat 26 de maig a la localitat de Lazarevu, a la regió sèrbia de la Voivodina (nord), després de 16 anys fugit de la justícia, i va ser extradit a l'Haia i empresonat al centre de detenció de Scheveningen el passat 31 de maig.

La primera compareixença davant el TPII ha començat a les deu del matí, hora local i espanyola. "Sóc el general Mladic", ha respòs l'exmilitar, amb veu tranquil·la i vestit amb jaqueta, camisa fosca i corbata a la pregunta del jutge holandès Alphons Orie sobre la seva identitat. Posteriorment, Orie ha preguntat a Mladic si havia nascut el 12 de març del 1942 a Bozinovic (Bòsnia), però aquest li ha corregit i ha assegurat que havia nascut un any més tard.

Una vegada que el jutge Orie li ha llegit els seus drets, li ha preguntat si els havia entès, però Mladic s´ha limitat a respondre: "Sóc un home greument malalt i necessito un temps per pensar".

Encara que Mladic ha reconegut haver rebut l'acta d'acusació en idioma serbi, ha advertit no haver llegit ni "signat res". "No sé quins són els càrrecs, necessitaré dos mesos per llegir-los", ha afegit l'acusat, que ha estat acompanyat en tot moment per l'advocat d'ofici que li ha assignat el TPII, el serbi Aleksandar Aleksic.

En un to de veu lent i pesat, Mladic ha declarat que no volia sentir "una sola paraula" de les acusacions. No obstant, el magistrat, flanquejat pels altres jutges del cas, l'alemany Christoph Flige i el sud-africà Bakone Molot, ha procedit a llegir-li un resum d'onze càrrecs. En ells s'inclouen delictes com genocidi, persecució, deportacions massives i homicidis.

En el moment en què el jutge llegia la part corresponent a la matança d´Srebrenica, Mladic, que conegut per això com 'el carnisser d´Srebrenica', ha negat amb el cap. La cadena de televisió Al-Jazira ha mostrat, simultàniament, a diverses mares de les víctimes d'aquesta matança observant, bastant emocionades, la compareixença de l'excomandant.

"Monstruosos" càrrecs

Després de la lectura de les acusacions, Mladic ha declarat: "Senyor Orie, m'agradaria tenir més temps per defensar-me d'aquestes monstruoses acusacions contra mi, per llegir-les bé i pensar sobre aquestes juntament amb els meus advocats, necessito més temps per defensar-me d'aquestes monstruoses afirmacions que mai abans havia sentit".

Per la seva banda, el jutge li ha advertit que "tots els acusats" tenen dret a un mes per declarar-se culpables o innocents, "no per preparar la defensa, per a la qual disposen de molt més temps". Per això, i d'acord amb les normes del TPII, el jutge ha decidit concedir-li un mes per estudiar els càrrecs i pronunciar-s'hi. En conseqüència, Alphonse Orie ha fixat per al 4 de juliol a les deu del matí la pròxima compareixença de Ratko Mladic.