L'exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic va al·ludir a la seva mala salut per posposar la seva declaració de culpabilitat o innocència, però va aprofitar la seva primera compareixença per qualificar de "detestables" els càrrecs dels quals l'acusa el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII). En la seva primera aparició davant els jutges, l'exgeneral va adoptar actituds contradictòries, combinant d'una banda la imatge d'un malalt vulnerable amb la del militar orgullós que va demostrar seguir sent.

A l'inici de la vista, Mladic es va definir com un home "greument malalt", incapaç d'haver pogut llegir i comprendre les acusacions, per al que va dir necessitar "almenys dos mesos". Davant aquesta negativa, els jutges van fixar una segona compareixença per al proper 4 de juliol, en la qual l'acusat haurà de dir si es considera culpable o innocent, i si no ho fa seran els magistrats del TPII els qui emetin una declaració en nom seu, que garantirà la presumpció d'innocència de qualsevol acusat abans que se celebri el seu judici.

Però una vegada finalitzat el formalisme, el conegut com a "carnisser de Srebrenica" va reprendre l'actitud de militar orgullós i autoritari, permetent-se qualificar de "detestables" unes acusacions que, segons la seva opinió, contenen "paraules monstruoses", de les quals mai ha sentit parlar. Rebutjant implícitament amb aquestes paraules els càrrecs, Mladic va assegurar que durant la guerra de Bòsnia (1992-1995) va defensar el seu país, quelcom que també va dir fer en l'actual judici.

"Vaig defensar el meu país i no vaig matar ni croats ni musulmans, vull viure per veure que sóc un home lliure, i estic defensant el meu país i la meva gent, i no Ratko Mladic", va declarar gairebé al final de l'audiència.

Queixes per l'ajuda

El seu caràcter de militar acostumat a manar també va aparèixer quan va denunciar que l'irrita "ser ajudat per caminar com si fos un cec", fet pel qual va exigir ser assistit únicament quan ho sol·liciti. "Soc el general Mladic i tothom sap qui sóc", va clamar a la sala amb una actitud altiva que va eclipsar per un moment la de l'exgeneral envellit incapaç d'afrontar el volum d'informació presentat per la Fiscalia.

En la vista es va poder entreveure que Mladic intentarà endarrerir al màxim el desenvolupament del seu judici, imitant l'estratègia de l'excap polític serbobosnià Radovan Karadzic. La marxa del judici es veurà previsiblement també obstaculitzada pel seu estat de salut, del qual no es van conèixer detalls perquè l'exgeneral va parlar d'això en sessió privada de la sala, en la qual es tanca l'accés al públic. L'aspecte físic durant aquesta primera compareixença reflectia un home envellit però lúcid i sense signes de no poder afrontar el seu judici.