Rússia ha bloquejat la importació de verdures provinents de la Unió Europea aquest dijous, perquè té por que el virus mortal E.coli, que ha afectat majoritàriament a Alemanya, s'estengui també al país rus. El director de l'Agència de Protecció del Consumidor, Gennady Onishchenko, ha anunciat que "la prohibició en la importació de verdures fresques" té efectes des d'aquest dijous, segons ha informat l'agència Interfax.

La suspensió de les importacions europees s'afegeix a la prohibició que ja va imposar Rússia sobre els productes vegetals d'Alemanya i l'Estat espanyol, després de saber-se que el virus havia matat a 16 persones, i més de 1.500 estaven afectades en vuit països europeus.

Onishchenko ha exposat que l'ordre ja s'havia enviat al servei duaner i també s'havia obligat a les botigues d'aliments perquè retiressin les hortalisses crues que provinguessin de la Unió Europea. A més, ha aconsellat als ciutadans russos que estiguin alerta a l'hora de menjar a casa aquests productes, i ha recomanat comprar els productes del país.

"Establim aquesta prohibició perquè la situació encara no està sota control, tot i que ja fa un mes que va començar. A més, l'origen de la infecció i els factors que l'han estès encara es desconeixen", ha afegit el director.

Onishchenko ha conclòs durant la roda de premsa que les morts causades pel virus "demostren que la fortament aclamada legislació sanitària europea, sobre la que Rússia rep pressió perquè adopti, no funciona".

Casos fora d'Alemanya

L'agència alemanya de control de malalties, l'Institut Robert Koch (RKI), ha informat de 365 nous casos d'E.coli aquest dimecres, una quarta part dels quals prové d'una complicació del tipus original del virus anomenat Shiga productor de toxina E. coli (STEC), també mortal.

Membres de la Unió Europea han anunciat que hi ha tres casos localitzats als Estats Units, però que gairebé totes les infeccions fora d'Alemanya són de persones que havien estat al país o que hi havien viatjat recentment. El comissari de salut de la Unió Europea, John Dalli, ha exposat, però, que el nombre de casos està disminuint.

De moment, es desconeix d'on prové l'E.coli, però l'alerta que el govern alemany va donar la setmana passada en relació als cogombres espanyols, ha causat molts danys en el sector agrícola espanyol. Aquest passat dimarts, Alemanya va desmentir que l'origen es trobés en els cogombres.