Més de vuitanta persones van morir aquest divendres a la ciutat siriana de Hama (centre) pels trets de les forces de seguretat contra els manifestants, segons ha informat aquest dissabte l'Observatori Sirià de Drets Humans, que cita "fonts mèdiques fiables".

Per la seva banda, els anomenats Comitès Locals de Coordinació a Síria han informat a través de Facebook que han aconseguit identificar fins ara "73 màrtirs" morts durant la jornada de protestes d'ahir, batejada com "divendres dels nens de la llibertat".

Al principi, diverses organitzacions opositores havien calculat en 45 els morts ahir en diferents ciutats de Síria, dels quals 30 a Hama.

Els comitès han explicat que els veïns del barri Al Hader de Hama es van enfrontar a homes armats i efectius de les forces de seguretat que van intentar irrompre a l'hospital Al Bader. Segons aquesta organització, un gran nombre de veïns es van congregar al centre sanitari i va evitar que els agressors entressin al centre hospitalari.

També han explicat que el mateix divendres hi va haver una manifestació al barri de Al Hader i a la zona del mercat de Hama, però abans que les dues protestes confluïssin diversos franctiradors van disparar contra els ciutadans des dels terrats de l'edifici de Correus, un centre cultural i institucions governamentals.

El 1982, Hama va ser escenari d'una massacre perpetrada pel règim de Hafez al-Assad, pare de l'actual president, per aixafar un aixecament islamista que va causar entre 10.000 i 40.000 morts.

Més de mil manifestants han mort des de l'inici de les revoltes populars a mitjans de març passat contra el règim de Baixar al-Assad, que van començar esporàdicament per després intensificar-se.