Un avió espia dels EUA va matar a la regió tribal de Waziristán del Sud a Ilyas Kashmiri, el comandant pakistanès més important d'Al-Qaida que va guanyar notorietat a la xarxa terrorista després de la desaparició d'Ossama bin Laden.

En una carta a la premsa, el portaveu del grup "Harkatul Jihad Al Islami" (Moviment de Lluita Islàmica), Abu Hiza Kader, va informar de la mort de Kashmiri en un atac amb míssils llançat divendres a la nit per un avió nord-americà no tripulat. "Els nord-americans han matat el nostre comandant en cap i altres persones", va admetre en l'escrit. "Si Déu vol ens venjarem. El nostre objectiu és només Estats Units", va afegir el portaveu d'aquesta formació que liderava Kashmiri.

L'avió sense pilot va llançar els seus míssils contra un refugi insurgent prop de la població de Wana, a la demarcació tribal pakistanesa de Waziristán del Sud, fronterera amb l'Afganistan, i va deixar almenys nou morts. Fonts de les administracions locals, d'intel·ligència i militars no van confirmar la mort de Kashmiri, però van admetre l'atac aeri sobre Waziristán del Sud.

Les autoritats nord-americanes i pakistaneses neguen en públic els atacs d'avions no tripulats a la frontera afganesa, encara que fonts dels serveis secrets pakistanesos admeten en privat que existeix una col·laboració, en ocasions difícil, entre els dos països en la lluita contra les xarxes yihadistas que operen a la zona. La majoria dels atacs tenen lloc a la regió tribal veïna de Waziristán del Nord, feu de faccions talibanes i de grups bolcats a copejar a les tropes estrangeres a l'Afganistan.

Des que va arribar a la presidència dels EUA, el gener del 2009, Obama va apostar pel programa d'atacs d'avions espia a la frontera per matar insurgents: en 2010 es van registrar un total de 118.

Kashmiri és l'alt comandament d'Al-Qaida més rellevant a caure després de la mort d'Ossama bin Laden a mans de forces d'elit dels EUA el passat 2 de maig en la seva finca de la ciutat del nord d'Abbottabad, prop d'Islamabad. En el nou organigrama provisional que segons fonts pròximes al món insurgent es va crear després de la mort de Bin Laden, Kashmiri va passar a encapçalar una de les branques de la xarxa terrorista.