L'escrutini provisional de les eleccions legislatives celebrades ahir a Portugal -a falta dels resultats finals que s'havien de conèixer de nit- van confirmar una àmplia victòria de l'oposició conservadora. Amb un 70% de circumscripcions comptabilitzades el Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) aconseguia el 41,4% dels sufragis davant el 28,8% del governant Partit Socialista (PS).

El també dretà partit Centre Democràtic Social-Partit Popular (CDS-PP, democratacristià) es va fer amb el 10,8% dels vots. El CDS-PP es va oferir durant la campanya a formar Govern, amb el PSD, de Pedro Passos Coelho, líder de l'oposició i vencedor del comicis segons l'escrutini provisional -i les enquestes a peu d'urna- que podria tenir majoria absoluta amb aquest suport. Els dos partits marxistes del Parlament van obtenir pitjor resultat que en els comicis anteriors, del 2009, amb un 5,9 per cent per als comunistes i un 3,7 per al Bloc d'Esquerra.

El Partit Socialista portuguès (PS) va reconèixer, res més conèixer-se els resultats de les enquestes a peu d'urna, la seva derrota a les eleccions. El ministre d'Economia en funcions, José Antonio Vieira da Silva, va comparèixer davant els mitjans en un hotel de Lisboa on es van concentrar els dirigents i simpatitzants del PS per admetre la victòria del Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) a les urnes. "Són resultats clars i el partit socialista pretén reconèixer-los aquí", va postil·lar el dirigent.

El líder del partit socialista, José Sócrates, va anunciar ahir a la nit la seva dimissió al capdavant del partit i el proper Govern haurà de complir els estrictes compromisos del rescat financer concedit a l'abril per la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI).